Park u Rooseveltovy ulice projde rekonstrukcí

  • 1. října 2020,
  • 9:26,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Park Danuše Muzikářové se promění v prostor plný teras, kaváren a zeleně. Hlavní úpravy čekají jižní část současného parku, kde bude v první řadě nutné uzavřít dvory budov. Důležitými místy parku také povede nová cesta.

Reklama

Park u Roosveltovy ulice, který dnes nese název park Danuše Muzikářové, získá novou podobu. Brňané se budou moci těšit na více zeleně a kompaktní prostor pro relaxaci.

„My, když jsme to s panem Doleželem připravovali, tak jsme si uvědomili, že toto je taková zapomenutá trojúhelníková parková výseč, která vlastně nemá ani žádné opodstatnění, protože jsou tady otevřené vnitrobloky, nic tady moc nefunguje, jsou to taková škaredá zákoutí. Takže bychom chtěli centrální oblasti Brna přinést další park, který by fungoval,“ uvedl Petr Bořecký, uvolněný člen ZMČ Brno-střed.

Urbanistické řešení celého prostoru vymyslel architekt Jiří Vokřál, jehož návrh zvítězil v soutěži už v roce 2018. Jedním z hlavních cílů návrhu bylo najít vhodné řešení jižní části parku, kde se nachází stávající nesourodá struktura budov, která se do parku otevírá vnitřními dvory.

„Tyto budovy tvoří důležitý městský blok, který není v současné době do parku uzavřen. Proto naším hlavním cílem z urbanistického hlediska bylo uzavřít tyto dvory novými budovami, které vytvoří novou nárožní budou při ulici Rooseveltova a navážou na plánovanou zástavbu objektu Typos,“ řekl Jiří Vokřál, autor vítězného návrhu.

Tím se vytvoří na jižní straně parku veřejný městský prostor, kde budou zde terasy a venkovní sezení kaváren.

„Tady vznikne jakási piazzetta, jakési náměstí směrem k přestavovaným budovám Typosu, kde budou orientovány restaurace a kavárny a vznikne tady život,“ řekl Petr Bořecký, uvolněný člen ZMČ Brno-střed.

V parku bude také opravena dlažba a vznikne nová cesta, která bude propojovat severní část parku s jižní.

„Cesta začíná v severní části území, kde vlastně navazuje na park Moravské náměstí, dále by pokračovala do zákoutí u Moravské galerie, kde navrhujeme takovou novou relaxační pobytovou plochu, dále by probíhala kolem sochy Jiřího Mahena a pokračovala by k archeologickému nalezišti, kde se nachází podzemí předbraní,“ popsal cestu Jiří Vokřál, autor vítězného návrhu.

Nakonec by vedla kolem památného stromu až do nového prostoru k plánovaným novým budovám. Odhadované náklady na úpravu parku činí v tuto chvíli zhruba 20 milionů korun. Dalším krokem k realizaci projektu bude vypsání soutěže na další stupně projektové dokumentace.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu