Starý brněnský byt odkryl poklady funkcionalismu

  • 15. října 2020,
  • 10:47,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Objevený byt v domě v ulici Hlinky odhaluje podobně jako vila Tugendhat další kus brněnské historie. Byt objevil radní Brna-středu díky informacím od své známé. A začalo pátrání po jeho historii a hledání cesty, jak historický nábytek obnovit.

Reklama

Radní Brna-střed Michal Doležel objevil v létě v Brně byt s interiérem z třicátých let minulého století. Funkcionalistický byt může doplnit představu o tehdejším životě v Brně, podobně jako třeba vila Tugendhat nebo Low-Beer. Byt se nachází v jednom ze secesních v ulici Hlinky.

„Mně o tom, že je byt zrovna volný a je takto vybaven, řekla jedna známá, která mě na něj upozornila a ukázala mi fotografie a bylo od počátku jasné, že ten interiér, na který se dívám prostřednictvím těch fotografií, tak musel vytvářet nějaký známý renomovaný architekt, který v meziválečném Československu, tedy respektive v Brně, působil,“ uvedl Michal Doležel (TOP 09 s podporou starostů a 'Žít Brno') radní, MČ Brno-střed.

Poté pan Doležel navštívil byt společně s pracovníky Národního památkového ústavu a Muzea města Brna a společně pátrali po původu historických kusů. Podařilo se jim zjistit, že dům byl postaven koncem 19. století. Dlouhou dobu ho vlastnil Evžen Škarda, brněnský sklářský mistr. V roce 1924 si ho zakoupili manželé Teltscherovi. Jejich dcera Johanna se vdala za brněnského rodáka Herdana a po svatbě dostali právě byt, kde byl nábytek nalezen.

„Vybavili si ho tímto způsobem, který je za mnou vidět, navrhoval jim to patrně architekt Emerich Horvát. My se teď nacházíme v salónu, v hlavním společenském salónu tohoto bytu, který je vlastně nejreprezentativnější. Za mnou je vidět krb nebo travertinové obložení ústředního topení, které evokuje krb s iniciály Richarda Herdana s dalšími materiály z velmi drahých dýh a dřeva, které vytváří tu architekturu, noblesu a design celého bytu,“ řekl Michal Doležel (TOP 09 s podporou starostů a 'Žít Brno') radní, MČ Brno-střed.

Původní majitelé bytu zahynuli během holokaustu, dům byl zkonfiskován a v bytě se po válce střídali různí nájemníci. Od roku 2016 je byt prázdný.

„V současné chvíli kolegové z Národního památkového ústavu z Centra obnovy památek moderní architektury vytváří pasportizaci tohoto bytu, to znamená dohledávají co nejvíc informací k tomu, z čeho ten nábytek je vytvořený, co tady chybí, jak vypadal původní stav a taky navrhnou nějaké způsoby jeho obnovy a doplnění,“ doplnil Michal Doležel (TOP 09 s podporou starostů a 'Žít Brno') radní, MČ Brno-střed.

V budoucnu by se z bytu mohl stát reprezentativní prostor radnice Brna-střed, která ho má aktuálně ve správě. Zároveň bude sloužit veřejnosti jako ukázka vybavení bytů z naší historie.




Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu