Poslední topnou sezonu ovlivnil lockdown

  • 28. června 2021,
  • 11:46,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Větší spotřebu tepla v domácnostech, ale zato nižší například v hotelech. To přinesla uplynulá topná sezóna 2020/21. Teplárny Brno ji hodnotí jako úspěšnou a už teď se připravují na tu další

Reklama

Brněnské teplárny opět zhodnotily uplynulou topnou sezonu, tedy období od 25. září 2020 do května 2021. Jednalo se o 249 dní. Délku tohoto období ovlivnil poměrně chladný měsíc květen.

“Tuto topnou sezonu lze hodnotit jako úspěšnou, ty parametry, podle kterých se dá topná sezona hodnotit jsou řekněme tři. Je to délka té topné sezony, prodané množství během téhleté sezony a průměrná venkovní teplota, protože venkovní teplota je určujícím parametrem pro celkový objem prodaného tepla,” uvedl Přemysl Měchura, finanční ředitel Tepláren Brno.

Lockdown, který téměř “uvěznil” mnoho lidí doma, se na prodeji tepla neprojevil nijak výrazně. Navýšená spotřeba na jedné straně se totiž vyvážila poklesem na druhé.

Ten nouzový stav významně ovlivnil spotřebu zejména v segmentu domácností, kde ten meziroční nárůst byl vyšší než by odpovídal průměrným teplotám a naproti tomu dotčené segmenty jako například hotely, tam došlo k poklesu v průměru o třicet procent,” doplnil

Kromě hotelů nebylo třeba topit ani v mnoha kancelářích, restauracích, saunách a dalších prostorách, které díky covidu nebylo možné využívat.

“V prodaném množství byl prodej o 10% vyšší ve srovnání s tím loňským rokem, nicméně byl na nějakém normálu, z pohledu posledních deseti let,” řekl Přemysl Měchura, finanční ředitel Tepláren Brno.

Na tomto nárůstu mělo největší podíl mimořádně chladné jaro 2021, které bylo dokonce nejchladnějším jarem od roku 1996. Někteří z občanů, kteří v tomto období trávili kvůli lockdownu doma více času, kromě nárůstu spotřeby tepla pozorovali také vyšší spotřebu elektřiny a také zvyšování cen.

Teplárny Brno se už teď připravují na novou topnou sezonu. Letní měsíce tak využívají k rekonstrukcím a opravám stávajících technologií a přípravě technologií nových.

“Naším záměrem je pokračovat v investicích do horkovodů, čili v Brně budou další parovody nahrazeny horkovody” řekl Přemysl Měchura, finanční ředitel Tepláren Brno.

Horkovodní kotle mají sice nižší tepelný výkon než původní zařízení, ale zároveň mají vyšší účinnost výroby. Navíc také splňují zpřísněné emisní limity. Teplárny tak pokračují v ekologizaci svých provozů.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu