Jan Skácel, básník spjatý s Brnem, by letos slavil stovku

  • 17. března 2022,
  • 11:16,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Jan Skácel by letos oslavil sté narozeniny. Na výjimečného básníka vzpomíná celá Jižní Morava a v Brně se k této příležitosti koná hned několik akcí. Do oslav se zapojila například Moravská zemská knihovna či Moravské zemské muzeum.

Reklama

“Za žádnou pravdu na světě, ale jestli chceš, za malý pětník ticha. Je chvíle, která půlí krajinu, pokojný okamžik, kdy někdo za nás dýchá,” recitoval Zdeněk Drahoš, náměstek generálního ředitele, MZM.

Tak zní ukázka veršů Jana Skácela, který by letos oslavil sté narozeniny. Básník se narodil 7. února 1922 v moravských Vnorovech. Během života napsal 21 básnických sbírek a zasáhl srdce mnoha lidí. Jeho poezie je označována za velice lidskou, jednoduchou a čirou.

“Můžeme přemýšlet o tom, že mírně navázal na prostotu, mytizující prostoru balad Erbenových, na Halasovu úspornost… Ale vždy, vždy se musí u něho říct, že byl velmi osobitý, originální a žádný vliv tam vlastně není, že by byl nějakým plagiátorem,” uvedl Zdeněk Drahoš, náměstek generálního ředitele, MZM

Nejen v místě jeho rodiště, ale především v Brně, se k jeho výročí koná hned několik akcí. Významného básníka připomíná například výstava Moravského zemského muzea či otevřená sbírka jeho básní v Moravské zemské knihovně. To jen potvrzuje, jak moc byl Jan Skácel spjatý s moravskou metropolí.

“Od svých 16 let žil a působil, také po celý život, čili zemřel v Brně. Bydlel v Brně v Králově Poli a později, když se oženil, v roce 49, tak se přestěhoval do svého druhého brněnského a zároveň posledního bydliště na Kotlářské 35,” doplnil Zdeněk Drahoš, náměstek generálního ředitele, MZM.

Tam je k vidění pamětní deska. Další připomínkou výjimečného básníka je například jeho socha v parku hradu Špilberk. I přes tyto odkazy se ale i takto významná osobnost může z povědomí lidí vytrácet.

ANKETA


Básně Jana Skácela možná znají i Ti, kteří jeho poezii nikdy sami nečetli. Stačí si vzpomenout například na některé texty písní skupiny Hradišťan, jako je třeba Modlitba za vodu.




V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu