Čeští studenti pomohou obnovit Masarykův les v Izraeli

Masarykův les, který téměř před devadesáti lety nechali čechoslováci vysázet v Izraeli, se dočká obnovy. Do revitalizace lesa se zapojí jak studenti Mendelovy univerzity tak zástupci nedalekého kibucu Sarid. Vznikne také spolupráce mezi Izraelí a Městysem Křtiny, kde najdete českou verzi Masarykova lesa.

Reklama

Už od loňského roku jezdí čeští dobrovolníci do lesa v Izraeli, aby ho kompletně obnovili. Není to totiž ledajaký les, ale les nesoucí jméno T.G. Masaryka.

“Když byl Masaryk v roce 1927 v Palestině, tak u kibucu Sarid, který v roce 1926 zakládali čechoslováci, tak tam někde blízko  zasadil strom.  Zoša Vyoralová, Židovský národní fond.

V roce 1930 se pak po celém Československu  sbíraly peníze na výsadbu 13 500 stromků. Tento nově vzniklý les pak na památku významného Československého prezidenta pojmenovali Masarykův les. Během let se na něj postupně zapomnělo a dnes je v zanedbaném stavu.

“Teď je to náš nový projekt, že ke stosedmdesátému výročí narození prvního našeho prezidenta bychom chtěli ten les revitalizovaný v roce 2020 slavnostně předat.” Zoša Vyoralová, Židovský národní fond.

Nad tímto projektem i další spoluprací mezi Izraelí a Českou republikou diskutoval Izraelský velvyslanec se starostou městyse Křtiny, kde existuje druhý, ten český, Masarykův les. Jednou z forem této spolupráce budou výměnné pobyty studentů.

“Řekl bych, že to je jedna z nejdůležitějších věcí, ke kterým se mohl náš vztah, započatý před dvěma lety, rozvinout.” John Eisner velvyslanec, kibuc Sarid.

"Izraelští studenti přijedou k nám a my jim tady vlastně budeme ukazovat, jak funguje evropské lesnictví v odlišných klimatických podmínkách.” Tomáš Vrška ředitel školního lesního podniku, Mendelova univerzita v Brně 
Tato spolupráce přinese podle starosty Křtin rozhodně jen samá pozitiva.

 “Vyloženě poznávání lidí asi, což je pro nás… ono asi není tak obvyklé mít třeba přátelství s izraelskou obcí.” František Novotný (STAN) starosta, městys Křtiny.

“Kdybyste se mě tak před dvěma lety zeptali, jestli budu dnes stát před vámi, tady v České republice, řekl bych, že to je určitě jenom sen.” John Eisner velvyslanec, kibuc Sarid.

Do obnovy Masarykova lesa u kibucu Sarid se zapojila i Mendelova univerzita, která vyšle své studenty, aby vytvořili nový zalesněný prostor, kam mohou vyrazit okolní obyvatelé za přírodou i odpočinkem.

“Je nám velkou ctí, že v rámci našeho stoletého výročí můžeme participovat na obnově Masarykova lesa v Izraeli. To znamená, že naši studenti vyjedou do Izraele a budou se podílet na obnově lesa.” Danuše Nerudová rektorka, Mendelova univerzita v Brně.

Studenti by do Izraele měli odjet v lednu příštího roku a budou mít za úkol obnovit to, co Židovský národní fond pomohl skoro před devadesáti lety vytvořit. Jana Holubová, Televize Brno 1.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu