Tvorba a život Skácelů jsou k vidění v Rajhradě

  • 11. října 2019,
  • 15:32,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Literární a výtvarný odkaz Emila Skácela a jeho synů Petra a Jana je k vidění na výstavě v Památníku písemnictví Moravy v Rajhradě. Dosud nepublikované deníkové záznamy mlynářského pomocníka, legionáře, básníka a malíře, spolu s kresbami a rodinnými fotografiemi, odkrývají historii rodu Skácelů.

Stáhnout video
Reklama

Básník Jan Skácel a jeho bratr výtvarník Petr Skácel - společná expozice jejich tvorby ale také fragmentů z jejich života koresponduje s rodinnými uměleckými vazbami.

“Ta výstava je unikátní v tom, že tady představujeme život a tvorbu jejich otce, Emila Skácela, který byl jednak literárně nadaný a jednak výtvarně. Tady kolem můžeme vidět jeho obrazy,” uvedla Andrea Procházková, spolukurátorka výstavy.

Emil Skácel byl celoživotní vášnivý čtenář a lásku ke knihám předal i svým synům. Živil se jako mlynářský tovaryš, později se stal učitelem. Své dva talenty - literární a výtvarný, jak se zdá, rozdělil mezi své dva syny. Výstava, věnovaná oběma bratrům, je poměrně ojedinělá.

“Je to unikátní výstava právě v tom, že jejich dílo vystavujeme společně. Tady v těch vitrínách můžete vidět kresby Petra Skácela doplněné verši Jana Skácela,” řekla Andrea Procházková, spolukurátorka výstavy.

Návštěvníci výstavy však mohou nahlédnout také do rodinné historie a seznámit se s osudy a dílem básníků a výtvarníků jednoho rodu, jehož kořeny sahají až do jihočeských Vodňan ke spisovateli-lumírovci Františku Heritesovi. Básníka Jana Skácela není třeba blíže představovat, pozornost si ale jistě zaslouží také jeho mladší bratr, malíř a grafik Petr Skácel.

“Zrovna před čtrnácti dny se tady konalo setkání jeho žáků a obdivovatelů, kteří jeho dílo znají, ale pro širší veřejnost je tady ta výstava obrazů Petra Skácela překvapením. Jak vidíme, nebo si můžeme přečíst v návštěvní knize, tak příjemným překvapením,“ připomněla Andrea Procházková, spolukurátorka výstavy.

Podobná výstava rodinného uměleckého klanu je příležitostí k netradičnímu ztvárnění, zajímavé koncepci.

“Ta hlavní myšlenka je jít po rodové linii, takže jsme jednak představili důkladně kořeny rodiny Skácelových a potom dílo Jana a Petra navazuje se zaměřením na rodinné motivy. Takže básně, kde se objevují motivy dětství, rodiny, tatínka, maminky a to stejné je na obrazech Petra Skácela,” popsala Andrea Procházková, spolukurátorka výstavy.

K rodu Skácelů můžeme uvést ještě jednu zajímavost - básník Jan přežil svého tatínka přesně na den o 24 let.

“Tatínek Emil Skácel zemřel ve stejný den, jako jeho syn Jan, 7.listopadu v roce 1975,” vysvětlila Andrea Procházková, spolukurátorka výstavy.

Kurátorům výstavy Skácelové - ke kořenům se podařilo dohledat a zapůjčit od příbuzných, přátel a žáků desítky originálních osobních dokumentů, fotografií a dopisů. Navštívit jí můžete už jen do 27.října.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu