Tříkrálovému průvodu vévodili velbloudi

  • 9. ledna 2020,
  • 18:34,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Jak už víte i z našeho zpravodajství, jako každý rok probíhá v počátečních dnech roku charitativní Tříkrálová sbírka. V Brně je už poněkolikáté součástí této sbírky také Tříkrálový průvod městem. A ten letošní stál opravdu za to. Ostatně, posuďte sami.

Reklama

Letošní tříkrálový průvod se stal poprvé oficiální součástí Brněnských vánoc. Organizátoři z Diecézní charity v Brně jej proto nachystali ještě velkolepější, než průvody předešlé.

“Budou tři velbloudi, tři králové. kteří skutečně půjdou k Betlému se poklonit, to bude na Dominikánském náměstí, takže tam bude s tím spojený program, proslovy čestných hostí a tak dále.”  Oldřich Haičman ředitel, Diecézní charita Brno

To už jsme se ovšem dostali až do samého závěru naplánovaného průvodu. Pojďme se však vrátit na jeho počátek.

“Za mnou pod katedrálou svatého Petra a Pavla v Brně se shromažďuje Tříkrálový průvod.Za několik málo minut vyrazí do brněnských ulic koledovat.”

Pod Petrovem se kromě účastníků průvodu sešla také velká řada diváků. Co však ani v tomto početném davu nešlo přehlédnout, byly do výšky čnějící hlavy tří osedlaných velbloudů. Zajímalo nás, jak se v takovém mumraji daří udržet tato obrovská zvířata v klidu.

“Je to určitě individuální. Třeba tento velbloud, kterého já držím, ten je z těch méně vychovaných, není na tyto akce až tolik zvyklý, takže u něj to může být trošičku divočejší. Ale právě proto ho musí vést ten nejklidnější vodič, protože to se na ta zvířata přenáší. Když to zvíře je neklidné, já ho dokáži uklidnit ale kdybych já byl nějak rozdováděnej, tak o to horší to s ním bude.”   Jiří Švanda vodič velblouda, Záhostice u Tábora

Zarputilí ochránci zvířat by mohli namítnout, že taková akce je trápením těchto čtyřnohých tvorů. Ovšem jejich chovatelé jsou toho názoru, že velbloudi si to naopak užívají.

“Spousta lidí si myslí, že těm velbloudům tady je zima. Jenže dvouhrbý velbloud je ze střední Asie, kde je v zimě -40, takže letošní zima je pro ně hodně teplá.”   Jiří Švanda vodič velblouda, Záhostice u Tábora

Velbloudy, koně i koledníky se podařilo v klidu udržet i seřadit a tak mohl průvod vyrazit přesně podle plánu. V čele šly děti s hvězdičkami, které označovali nosiče zapečetěných pokladniček a za nimi pak zpěváčci, kapela, jezdci na velbloudech a koních. Celý Tříkrálový průvod se pohnul směrem k první zastávce na Zelném trhu.

Kapela hrála, koledníci zpívali a pokladničky se plnily. A kdo třeba neměl hotovost, mohl platit i kartou nebo dárcovskou smskou. V každém případě, tento charitativní lednový průvod Brnem byl důstojným završením Brněnských vánoc 2019. A jestli se podaří překonat vybranou loňskou částku. která činila více než 28 milionů, to se dozvíme až za několik týdnů. Pavel Štěpánek, TV Brno1.




ZEMSPOL a.s. Sloup - Farma Žďár
Žďár
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu