Ivančice se staly Historickým městem roku 2020 v Kraji

  • 2. března 2020,
  • 10:24,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Město Alfonse Muchy, Vladimíra Menšíka a dalších slavných rodáků, se stalo vítězem regionálního kola soutěže Historické město roku 2020. Ivančice tímto vítězstvím postupují do celostátního kola, kde se utkají o republikový titul s dalšími městy.

Reklama

Díky vítězství v krajském kole této soutěže postupuje do kola celostátního, kde se utká o titul s dalšími městy. Pojďme se však podívat na to, co stojí za tímto oceněním. 

“I přesto, že řešíme na první pohled důležitější věci, jako jsou silnice, chodníky, vodovody, kanalizace, vždycky zastupitelstvo najde prostor, a to i finanční, pro to, abychom každý rok ukrojili z toho rozpočtu nějakou částku, kterou věnujeme na zdokonalení vzhledu historického centra našeho města.” Roman Sládek místostarosta, město Ivančice

Opravy a údržba historických staveb jsou samozřejmě nákladné a je kolem nich spousta nutné komunikace například s památkáři a historiky. Paradoxně však prý není těžké domluvit se mezi zastupiteli na financování těchto projektů.

“Spíš je těžké přesvědčit kolegy zastupitele, aby přistoupili na tu filosofii, že ne vše se skládá jen z těch důležitých, základních věcí, ale že se to skládá i z toho, co je kolem nás, a že vlastně to historické prostředí v podstatě vychovává i dospělé i mladé k úctě k minulosti.” Roman Sládek místostarosta, město Ivančice

Komise rozhodující o udělení titulu Historického města roku ocenila objem peněz, které dávají v Ivančicích do regenerace památkových staveb a prostranství a také počet obnovovaných objektů. Loni například kromě jiného proběhla rekonstrukce náměstí. Některým Ivančickým se zrekonstruované náměstí líbí, někteří mají výhrady.

“Já jsem spokojen. To náměstí je dnes spraveno. My jsme se navíc u té rekonstrukce dozvěděli něco z minulosti, že těch několik set hrobů v několika vrstvách z archeologického průzkumu, to si myslím, že je na dlouhou dobu k prostudování.” Roman Sládek místostarosta, město Ivančice

K nejvýznamnějším památkám, které se nacházejí v centru, patří gotický chrám s věží. Ta byla po dlouhých letech opět zpřístupněna pro veřejnost a pohled z ní rozhodně stojí za námahu výšlapu několika pater historických dřevěných schodů.

“My jsme se chlubili i partnerskému městu, které máme z Francie, takže jsme vyvedli i několik Francouzů na naši věž a na naše město je nádherný pohled z té kostelní věže.”  Roman Sládek místostarosta, město Ivančice

O slovech pana místostarosty jsme se samozřejmě museli jít přesvědčit a opravdu nelhal. Ostatně, posuďte sami.

“Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. K tomu já dodávám, že nejkrásnější pohled na kousek světa je z věže místního kostela.”  Pavel Štěpánek, TV Brno 1.




Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu