Stále málo lidí ví, jak se správně zbavit odpadků

  • 12. října 2020,
  • 13:18,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Stále jsou lidé, kteří chybují, když se zbavují použitých materiálů, jako je například olej či plast. Například v Brně přitom existuje hned 37 sběrných středisek odpadu, které mohou využít. Pojďme si připomenout základní pravidla.

Reklama

Použitý olej nemá v kanalizaci co dělat. Snad lenost, nezodpovědnost či nedostatečná informovanost vedou k tomu, že ne všichni občané postupují správně, když se zbavují použitých tuků.

„Nejhorší chybu, kterou mohou udělat a kterou dělají je, že to vylívají do záchodu, takže se to dostane do kanalizační sítě a tam to pomalu tuhne a zaneřáďuje to tu kanalizační síť, takže to doporučujeme, ať to nedělají,“ řekla Aneta Bublová, tisková mluvčí SAKO Brno.

V Brně se o likvidaci použitého oleje starají zaměstnanci firmy pro svoz a zpracování odpadu. V první řadě je však na občanech, aby tuk vyhodili na správné místo a ve správné podobě.

Použitý olej je nejlepší přelít do PET lahve a odevzdat na jakémkoliv středisku sběrného odpadu v Brně. Popřípadě v té PET lahvi to můžou odložit i do popelnice na směsný komunální odpad, tedy do černé popelnice,“ uvedla Aneta Bublová, tisková mluvčí SAKO Brno.

Zeptali jsme se občanů, jak se zbavují oleje, který v domácnosti používají.

ANKETA

Nepříjemné komplikace mohou způsobit jedinci, kteří se ani neobtěžují nalít olej do PET lahví do běžného koše nebo do kontejneru na tříděný odpad jej vylijí.

„V momentě, kdy vidíme, že je to například vylité ve žlutém kontejneru nebo v papíře, tak už to nemůže jít na dotřiďovací linku a automaticky to jde na energetické využití,“ řekla Aneta Bublová, tisková mluvčí SAKO Brno.

V Ivančicích například letos v září musel být obsah celého sběrného vozu odvezen do spalovny, právě kvůli oleji, který někdo vylil do kontejneru s plastem. Třídění odpadu nejen šetří životní prostředí, ale také usnadňuje práci těm, kteří se o likvidaci odpadu starají. Každý si může na internetu prostudovat, jak se správně zbavovat nejen olejů, ale také třeba papíru či plastu.

„Na dotřiďovací lince pracovníci vytřídí žádoucí materiály, což jsou PET lahve, ty vytřídí podle barvy, tvrdé plasty, což jsou například obaly od šamponů a aviváží, potom to jde dále ke zpracování a je z toho nový výrobek,“ vysvětlila Aneta Bublová, tisková mluvčí SAKO Brno.

Je třeba pamatovat na to, že to, co vyhodíme do odpadků často projde ještě rukama dalších lidí a ulehčit práci jim můžeme například vymytím vyhozených plastů a odstraněním zbytků.

ANKETA

Brňané si mohou v případě potřeby vybrat celkem z 37 sběrných středisek odpadu. Nachází se v jednotlivých městských částech. Dvě jsou například v Bystrci, Černovicích nebo Líšni, tři v Brně-střed a nejvíce, tedy pět, jich občané najdou v Brně-sever.




Město Slavkov u Brna - budovy s kotelnou
Slavkov u Brna
od 12 200 Kč/měsíc

Detail

ZEMSPOL a.s. Sloup - Farma Žďár
Žďár
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu