Špilberk láká turisty v létě i zimě

  • 4. března 2021,
  • 16:57,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Hrad Špilberk v Brně nikdo nepřehlédne. Dominuje městu už od poloviny 13. století a během té doby zažil mnohé. Příběhy nejen samotného hradu, ale také jeho okolí a kasemat, Vám při jeho návštěvě představí zkušení průvodci.

Reklama

Je hned několik míst v Brně, jejichž návštěvu by si žádný turista neměl nechat ujít. Patří mezi ně Hrad Špilberk, který dominuje na kopci nad městem od poloviny 13. století. Příběh jeho historie si mohou návštěvníci poslechnout z úst zkušených průvodců.

„Jeho zakladatelem byl s největší pravděpodobností Přemysl Otakar II. Ve čtrnáctém a na začátku patnáctého století zde sídlila moravská markrabata z rodu Lucemburků. Konkrétně Jošt Moravský. Taková jedna z nejvýraznějších brněnských a můžeme klidně říct i moravských osobností,“ vysvětlil Michal Hančák, průvodce a lektor, Muzeum města Brna.

V dalších letech byl hrad využíván jako státní pevnost a klíčovou roli zahrál během třicetileté války, kdy pomohl zachránit město Brno. V 19. století vešel hrad do povědomí v zahraničí, díky události, během níž zde byly vězněni italští Karbonáři.

Teď se nacházíme před dvěma deskami, které vznikly okolo roku 1925 právě pro muzeum italských vlastenců, které bylo instalováno právě v této části hradu. Uvidíme na nich jména zde vězněných Italů, jak karbonářů, tak členů hnutí Mladá Itálie“ řekl Michal Hančák, průvodce a lektor, Muzeum města Brna.

Mezi celami, které si mohou návštěvníci prohlédnout, se nachází také cela uzpůsobená pro nevidomé, kde si mohou exponáty osahat. Do poloviny 20. století Špilberk sloužil jako kasárna. Od roku 1960 na hradě sídlí Muzeum města Brna a v roce 1962 byl prohlášen mezinárodní kulturní památkou.

V současnosti máme několik prohlídkových okruhů, jak jsem zmiňoval, jsou to kasematy, ty tvoří páteř prohlídkových okruhů, dále jsou to potom vodojemy, kde se dnes nachází expozice Chrám Kamene, což je lapidárium Muzea města Brna,“ uvedl Michal Hančák, průvodce a lektor, Muzeum města Brna.

Jsou to vlastně opravené vodojemy, které se dočkaly své rekonstrukce po sto letech, a tam lidé mohou vidět opravdu skvosty, doslova poklady Špilberku, a to jsou vlastně artefakty ze zaniklých hřbitovů a ze zbouraných brněnských staveb, takže jsou tam nejrůznější náhrobky, kameny, je to opravdu skvostná sbírka,“ popsala Alena Šedivá, tisková mluvčí Muzea města Brna.

Návštěvníci této expozice si budou moci prohlédnout dva mohutné vodojemy, do kterých se vešlo přes dva tisíce kubíků pitné vody. Na hradě je také k vidění několik dalších stálých expozic. Patří mezi ně například Barokní lékárna nebo Brno na Špilberku. Krásné jsou také venkovní prostory a okolí hradu, a to jak v létě, tak v zimním období, kdy je hrad pokryt sněhem.

„Běžná otevírací doba na Špilberku je od devíti do sedmnácti hodin, a to od úterý do neděle. V pondělí je zavírací den. Poslední návštěvníci by měli přijít vždy půl hodiny před tou sedmnáctou hodinou,“ uvedla Alena Šedivá, tisková mluvčí Muzea města Brna.

Návštěvníci si mohou vybrat ze tří hlavních prohlídkových tras. Pokud by si chtěli projít hrad celý skrz na skrz, musí se připravit na to, že návštěva Špilberku, dominanty moravské metropole, zabere téměř celý den.




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu