Budova MZK se neustále vylepšuje

  • 1. července 2021,
  • 15:48,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Moravská zemská knihovna nabízí nově venkovní atrium a v plánu je výměna oken ve studovnách. Budova tak neustále mění svou podobu a nabízí čtenářů nové možnosti. A aby toho nebylo málo, za knihovnou roste další stavba - nový depozitář

Reklama

Budova Moravské zemské knihovny se postupně obléká do nového hávu. Jednou z novinek, kterou mohou návštěvníci využívat je otevřené atrium.

“Atrium je vlastně součástí velké rekonstrukce, která probíhala zhruba rok, rok a půl. Je to rekonstrukce, která je hrazena ze zdrojů EU. V rámci rekonstrukce, která dosahovala hodnoty sto milionů korun, byly vyměněny některé důležité části knihovny, třeba sociální zařízení apod., protože knihovna už má 20 let a těch 20 let je na ní znát,” uvedl ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Atrium funguje jako klidová zóna, ve které je možné nejen číst knihy zapůjčené v knihovně, ale také studovat či se věnovat práci s notebookem. Její zřízení návštěvníci knihovny vítají.

V případě nepříznivého počasí se mohou návštěvníci knihovny přesunout do studoven. A právě studovny patří mezi další prostory, které se dočkají obměny. Konkrétně se bude jednat o výměnu oken.

“Po těch 20 letech se ukázalo, že jejich uložení do pískovcového monolitu vlastně způsobilo, že začínají zevnitř provlhávat a zahnívat. Ta výměna potrvá přibližně od srpna do listopadu tohoto roku a to tak, aby co nejméně ohrozila zavření knihovny nebo omezila naše čtenáře,” řekl ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Okna se budou měnit po jednotlivých patrech, tedy vždy by měla být uzavřena jen část prostorů pro studium, které knihovna nabízí. Kromě těchto oprav však podle ředitele knihovny nepotřebuje budova výraznější zásah.

“Když dáma potřebuje přešminkovat, tak to přesně děláme s MZK. My vlastně jen přešminkováváme její tvář, která je natolik půvabná, že není třeba přistoupit k žádnému výraznějšímu faceliftu,” doplnil ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Hned za touto dámou, tedy budovou knihovny, probíhají od loňské ho roku také práce na stavbě depozitáře, který má sloužit k uchování knih pro další generace.

“Kdybychom začali stavět vedle sebe hřbetem knihy, které k nám přicházejí v rámci toho povinného výtisku, tak od budovy MZK bychom na náměstí Svobody byli tak za rok a půl, maximálně za 2 roky. A to je délka těch regálů, které musí být postaveny pro uložení toho fondu,” popsal opravy ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Podle ředitele knihovny probíhá stavba podle plánu a měla by být dokončena koncem roku 2022.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu