Brno zná vítězný návrh nového vstupu na Ústřední hřbitov

  • 11. listopadu 2021,
  • 10:00,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Kancelář architekta města Brna oznámila výsledky soutěže na nový vstup na Ústřední hřbitov. Porota vybrala návrh ateliéru Refuel, který se stávajícími budovami a architekturou pracuje s adekvátní úctou a myslí i na zázemí správy hřbitova.

Reklama

Vstup na Ústřední hřbitov se promění podle návrhu architekta Ryšky. Z pěti návrhu vybírala porota ten, který nejlépe zachová krásu původních budov a zároveň prostor oživí.

"Snažili jsme se spíš být pokorní a spíš ty nový zásahy schovat, vlastně moc příliš se tam jakoby neukazovat, architektonicky. A zároveň ty materiály těch budov i těch veřejných prostranství jsme se snažili přizpůsobit té stávající architektuře toho hřbitova,” řekl autor vítězného návrhu Zbyněk Ryška.

V plánu jsou například cihelné fasády, které odkazují k architektuře Bohuslava Fuchse. Dále bude použit corten, tedy předzvětralá ocel, která podle slov architekta “umí stárnout”.

“Oceňovalo se to, jakým způsobem pracuje ten vítězný návrh už s danou formou toho urbanismu toho Ústředního hřbitova, jak pracuje s funkcí toho hřbitova jako nějakým pietním smutečním místem, jakým způsobem ctí už stávající objekty,” uvedl Michal Doležel, vedoucí arch. soutěží, KAM Brno.

Úkolem vítězné kanceláře bylo také zajištění kultivace prostranství mezi obřadní síní, hlavním vstupem a zastávkami hromadné dopravy. Zároveň návrh zahrnuje zajištění kvalitního zázemí pro správu hřbitova. Navrženy jsou dvě odstavné a parkovací plochy pro zaměstnance a veřejnost, nové objekty pro vozový park, zázemí zaměstnanců a sklady technického provozu.

“Celá ta kompozice byla vytvořena tak, aby ty servisní prostory byly za těmi současnými pavilony, které vymezují tem vstup, takže ty servisní prostory jsou skryté, jakoby nejsou určeny pro zraky veřejnosti. A naopak my jsme se soustředili na ten vstup pro tu veřejnost,” doplnil autor vítězného návrhu Zbyněk Ryška.

Celý návrh se teď bude ještě upravovat a to směrem ke spokojenosti jak zadavatelů tak Brňanů.

“Čeho jsem si všiml je, že se tam někteří lidé vyjadřovali, protože tam máme kamenné dlažby, navržené, aby to bylo důstojné, tak že jim tam třeba nejde chodítko nebo něco. Tak se budeme asi soustředit na tu bezbariérovost toho celýho prostranství, aby sloužilo pro všechny,” řekl autor vítězného návrhu Zbyněk Ryška.

K dokončení projektu tedy povede ještě dlouhá cesta. Teď mají ale autoři vytěženého návrhu ještě chvíli čas vítězství řádně oslavit.

"Pyšní jsme asi spíš na to, že můžeme stavět a navrhovat vedle tak významné stavby, jako je smuteční síň od Fuchse, což je, si myslím, čest pro každého architekta,” vysvětlil autor vítězného návrhu Zbyněk Ryška.

Pro lepší představu, jak by mohl nový vstup na Ústřední hřbitov vypadat si bude možné prohlédnout všechny soutěžní návrhy. A to od 15. prosince 2021 do 28. ledna 2022 v brněnském Urban centru na Staré radnici.




V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu