Svatý Martin Pokřtil v Řečkovicích mladé víno

  • 15. listopadu 2021,
  • 14:53,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

11.listopad je datem, kdy Svatý Martin přijíždí na bílém koni, tedy má s sebou přinášet první sníh. Letos poprvé v Brně - Řečkovicích stanul Svatý Martin v čele průvodu, aby tak zahájil Svatomartinské slavnosti, novou tradici, kterou chtějí řečkovičtí již pravidelně zapsat v budoucnu do kulturního kalendáře.

Reklama

Dva dny poté, kdy Martin má opravdu přijet na bílém koni, si tento svatý na svém oři seřadil průvod v městské části Řečkovice, aby společně zamířili do areálu bývalého pivovaru. Přes to, že počasí v sobotním listopadovém dopoledni ukázalo svoji horší tvář, na konečné tramvaje se za Martinem a jeho družinou seřadila řádka místních i náhodných kolemjdoucích. Průvod přes Řečkovice zahájil první ročník Svatomartinských slavností. I přes nelehkou dobu pro pořádání podobných akcí se toho řečkovičtí nebáli.

"Tato nová akce, byla šance ji uspořádat, byli jsme osloveni mladým akčním člověkem tady z Řečkovic, který nám s tou organizaci se sháněním vinařů, což je velice nesnadný úkol, pomáhá, i s celou tou produkcí, jak jsme tady měli Martina na koni, rytíře a bohatý program pro děti i pro veřejnost. Když ta šance byla, tak jsme ji chtěli využít, nehledě na tu současnou dobu," řekl Marek Viskot, starosta, Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Po průvodu se zahájení v areálu Starého pivovaru chopil sám sv. Martin. Ten s sebou sice nepřivezl sníh, měl však radost ze založení tradice Svatomartinských slavností právě v Řečkovicích.

"Začalo se to nějakým způsobem naplňovat teprve nedávno, na náměstí Svobody a po různých jeho jmenovských městech, ten sv. Martin opravdu přijížděl na tom bílém koni a poprvé se nám to povedlo v Řečkovicích, což je premiéra, která mě nadchla a jsem strašně hrdý na to, že jsem byl nominován," řekl Libor Olšan, "Svatý Martin", řečkovický rodák.

Svatý Martin také neopomněl posvětit nové letošní víno, které je s jeho jménem a datem 11. listopadu tradičně spojováno.

Řečkovické slavnosti přijela pozdravit také brněnská primátorka. Ta počin řečkovických a tuto novou tradici přivítala.

"Já jsem určitě ráda, když vznikají nové akce a nové tradice. Jsem ráda, když lidé přes jejich povinnosti mají i možnost určité zábavy. Myslím si, že je to přesně akce tohoto typu o víkendu, kdy se mohou přijít pobavit, ochutnat dobré víno, dobré jídlo, potkat se spolu a myslet chvilku i na něco jiného, než jsou starosti běžného života," řekla Markéta Vaňková primátorka, město Brno.

Areál bývalého pivovaru v Řečkovicích se v posledních letech stal tím správným kulturním a společenským centrem.

"Ten areál zde hostí už desítky let mnoho akcí, je to taková perla v naší čtvrti, takže my víme, že nastává čas, kdy opravdu si tu rekonstrukci zaslouží. V podstatě na konci toho příštího roku po té sezóně, která nás ještě čeká, tak se nám podaří zahájit kompletní rekonstrukci toho areálu tak, abychom se zde tak za dva roky mohli sejít při těch akcích už opravdu v novém," řekl Marek Viskot.

Nová tradice byla založena a věřme, že se v Řečkovicích na Svatomartinských slavnostech za rok zase setkáme.




PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

Profi plech Moravia s.r.o. Němčany
Němčany
od 25 000 do 33 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu