Mendlovo náměstí pomalu ale jistě prochází proměnou

  • 17. ledna 2022,
  • 10:30,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Opravy Mendlova náměstí jsou v plném proudu. V létě se mohou Brňané těšit nejen na odhalení nové sochy, ale také na lepší dopravní situaci a více zeleně. Do budoucna by se náměstí mělo proměnit ještě více.

Reklama

Rekonstrukce Mendlova náměstí je v plném proudu. Pojďme si připomenout, kde to vlastně všechno začalo, a jak vypadá situace teď. V roce 2018 byla zahájena architektonická soutěž na přestavbu Mendlova náměstí, zvítězil návrh architektů Michala Palaščáka a Michala Poláše. Do jejich plánu na komplexní proměnu však vstoupilo několik věcí a proto velké přestavbě předchází první úpravy, které podpořily dva hlavní faktory. Prvním je připravované letošní odhalení sochy Mendela.

Druhou věcí bylo, že jsme věděli, že brněnské Teplárny budou na Mendlově náměstí měnit parovod na horkovod. To znamená, že jsme věděli, že to náměstí bude rozkopané. Takže jsme přišli za Radou města Brna s návrhem, jak by se to náměstí dalo změnit, aby bylo více pro lidi a méně pro dopravní prostředky,” řekl Michal Sedláček, ředitel Kanceláře architekta města Brna.

Do projektu se zapojilo mnoho stran včetně Dopravního podniku města Brna, Tepláren, Vodovody a kanalizace a další. Současnou přestavbu, která má být hotova letos v červnu, má v rukou kancelář Chybík + Krištof a dále Zdeněk Sendler a Michal Palaščák.

“První věc, kterou se začalo, bylo vlastně to podkopání toho podjezdu u Výstaviště, čili teďka už je možný tím trolejbusem, který je klíčový pro změnu dopravy, dojet až na Mendlovo náměstí,” řekl Michal Palaščák, architekt.

Změna dopravy je právě jedním z hlavních záměrů projektu. Cestujícím hromadnou dopravou poslouží také nové bezbariérové zastávky. Dva stromy, na které jsou na náměstí brňané zvyklí zmizí. Nejen aby umožnily změnu dopravního uzlu, ale aby uvolnily prostor pro mnohem větší plochu zeleně.

“Tady ten dopravní chaos se výrazně změní a vznikne nám tady velký veřejný prostor, kde bude 30 stromů, takže je to pro mě (místo dvou třicet) dobrý výsledek,” uvedl Michal Palaščák, architekt.

Náměstí v nové podobě poslouží v létě k odhalení sochy Mendela k dvoustému výročí od jeho narození. V soutěži zvítězil monument sochaře Jaromíra Garguláka s názvem Hrachovina.

“Bude to moderní, zajímavý objekt, který podtrhne celou tu změnu, která tady nastane,” doplnil Michal Palaščák, architekt.


Kromě sochy se mohou Brňané těšit například novou dlažbu, kterou bude zdobit rudá žula. Povrch centrální části náměstí budou tvořit štípané kostky se širokými spárami. Ty jsou součástí plánovaného systému hospodaření s dešťovou vodou.




Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu