V MZK je k dispozici koutek pro milovníky šachu

  • 11. července 2022,
  • 14:15,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Milovníci šachu mohou v Brně využívat šachový koutek Eduarda Lendla v Moravské zemské knihovně. K dispozici jsou nejenom šachy a možnost si je nerušeně zahrát, ale také rozsáhlá sbírka šachové literatury. Čítá téměř pět a půl tisíce svazků.

Reklama

Stůl, dvě židle a prostor, ve kterém je jak se říká slyšet spadnout špendlík. To a ještě samozřejmě černé a bílé figurky potřebují k provozování svého oblíbeného sportu šachisté. Takový prostor, navíc plný tematické literatury, nabízí Moravská zemská knihovna v podobě šachového koutku.

“Šachová literatura a téma má v dějinách MZK své pevné místo nejméně od roku 1950. Kdy knihovník Moravské zemské knihovny, tedy tenkrát Státní vědecké knihovny, který pracoval v pedagogické knihovně, což byla část Státní vědecké knihovny, Eduard Lendl se rozhodl, že založí šachovou sbírku,” uvedl Tomáš Kubíček, ředitel MZK.

Právě po něm je šachový koutek pojmenován a ten, kdo do něj zavítá, může z této sbírky čerpat informace nejen o historii šachu, ale také o pravidlech, postupech a jednotlivých partiích. S nápadem koutek založit přišel Ivan Rýc, podle kterého byly šachy v minulosti, obzvláště právě v Brně, společenskou událostí. Původně se hojně hrály především v hospodách a kavárnách.

"V době, kdy už se v těchto kavárnách a hospodách tolik šachy nehrály, to bylo zhruba kolem roku 1960, tak existoval Klub Bedřicha Václavka. A tam se šachisté scházeli k soutěžním partiím, k besedám… a tam se ten šachový život udával,” řekl  Ivo Rýc, iniciátor projektu šachového koutku.

Po roce 1990 už však mnoho možností, kde si veřejně zahrát šachy nezůstalo. To však omezovalo možnost nejen pořádat šachové turnaje, ale také na ně plnohodnotně trénovat.

“Takže ta myšlenka šachového koutku navazuje na tyto starší tradice, které v Brně měly velkou odezvu u veřejnosti,” uvedl Ivo Rýc, iniciátor projektu šachového koutku.

“Koutek kopíruje otevírací dobu knihovny od 8:30 rána do desáté hodiny večerní. Takže nejlépe třeba v těch podvečerních časech je možné místo návštěvy nějakého restauračního zařízení je možné si zasportovat v MZK a zahrát si šachy,” řekl Tomáš Kubíček, ředitel MZK.

Není nutné nosit šachy vlastní, v koutku si je zájemci mohou půjčit. Šachový fond, do kterého mohou návštěvníci nahlédnout, ať už elektronicky či přímo v koutku, čítá téměř 5500 svazků. Ve spolupráci se Šachovým svazem ČR je fond aktuálně doplňován o tuzemské i zahraniční tituly. Díky nim mohou o šachy získat zájem například i mladí čtenáři knihovny a třeba se v budoucnu stát novým Davidem Navarou, tedy českým šachistou patřícím do světové špičky.




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu