Dobrovolní hasiči ve Slatině využívají novou zbrojnici

  • 25. července 2022,
  • 15:17,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Rekonstruovanou zbrojnici mohou využívat dobrovolní hasiči ve Slatině. Od dob, kdy se museli umývat v umyvadle se změnilo hodně. Díky vedení městské části mají nyní zázemí, ve kterém mohou být připraveni k záchranným akcím i reprezentaci sboru.

Reklama

Zázemí dobrovolných hasičů ve Slatině prošlo od roku 2016 díky projektu vedení městské části značnou proměnou. Díky finančním prostředkům, které se podařilo získat částečně od státu, kraje, města Brna i ze slatinské kasy, začala rekonstrukce místní hasičské zbrojnice.

„Z toho snu, který oni si vysnili a my jsme rádi přidali ruku k dílu, se podařila realita a v roce 2020 se otevřely brány téhle nové hasičky, kterou oni si rozhodně zaslouží,“ uvedl starosta Slatiny Jiří Ides.

„Je to obrovská pomoc pro zasahující jednotku při tom vykonávání veškerých těch věcí, co ta hasičská činnost obnáší. A je to obrovský posun, pro nás, protože tady máme absolutně stoprocentní zázemí,“ uvedl hasič Vojtěch Roman.

Tak tomu ovšem nebylo vždy. Do té doby, než se podařilo zajistit rekonstrukci, se museli o budovu hasičské zbrojnice starat hasiči sami. Úpravu zázemí proto velice vítali. A co z provedených změn v hasičce je potěšilo nejvíc?

„Nádherné sprchy. Které do této doby byly minimální. Nebo spíš v roce 2010 po první rekonstrukci hasičky byla jedna jediná, do té doby jsme se umývali v umyvadle,“ řekl hasič Vojtěch Roman.

V přízemí zbrojnice je prostor pro hasičské vozy, které zažily výjezdy nejen na území Slatiny a Brna, ale celého kraje. V loňském roce například vyjížděli na pomoc obětem hurikánu. Důležité bylo také navýšení kapacity budovy. Dobrovolných hasičů ve Slatině totiž, především díky práci s mládeží, stále přibývá. Jednotka dobrovolných hasičů ve Slatině aktuálně čítá 20 aktivních členů.

„Potom ve sboru dobrovolných hasičů máme něco kolem 40 aktivních členů. Plus zhruba 50 dětí, které se učí té hasičské činnosti, ve věkové relaci tuším od pěti let až do 18ti,“ doplnil hasič Vojtěch Roman.

V úplně novém patře se nachází denní místnost, kde probíhají schůzky jednotky i členů sboru dobrovolných hasičů. Služební jednotka má ve zbrojnici k dispozici zázemí jako doma. Místnost pro odpočinek, kuchyň, kde si lze připravit teplé jídlo, toalety a již zmíněné sprchy. Vytvoření takového zázemí je mimo jiné projevem toho, že si městská část členů jednotky i sboru váží.

„Oni zasahují v okamžiku, kdy my utíkáme, tak přichází oni a to pravidlo prostě platí. Já bych jim přál, aby zůstali přesně ta parta dobráků, která je teďka, zůstali dobrosrdeční, ochotní, věnovali se dál mládeži, aby se jim dařilo a dělali dál dobré jméno městské části, hlavně sami sobě,“ uzavřel starosta městské části Brno-Slatina, Jiří Ides.

Kromě toho, že slatinští hasiči zasahují tam, kde je potřeba, reprezentují také svůj sbor na různých závodech a soutěžích. Za dlouhá léta fungování už přivezli domů řadu pohárů a ocenění. Tak snad jim to vydrží.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu