Unikátní koncert k 700. výročí kostela v Brně-Komíně

  • 11. dubna 2024,
  • 14:09,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Kostel v Kristenově ulici slaví 700 výročí. Oslava tohoto jubilea s sebou přinesla velmi unikátní koncert. Přímo do komínského kostela přijel zahrát Václav Hudeček, kterého doplnil mladý brněnský sbor z místní školy.

Reklama

Kostel v Kristenově ulici slaví 700 výročí. Oslava tohoto jubilea s sebou přinesla velmi unikátní koncert. Přímo do komínského kostela přijel zahrát Václav Hudeček, kterého doplnil mladý brněnský sbor z místní školy. A senzační večer byl na světě.

Neobyčejný zážitek mají za sebou studenti brněnského hudebního gymnázia. Měli totiž možnost sborově vystoupit po boku hoslouvého virtuose Václava Hudečka – a to přímo v přilehlém Kostele svatého Vavřince.

„Bylo to krásné zpívat pro tolik lidí, myslím si, že se nám to hodně povedlo se sborem. Měli jsme všichni takovou dobrou náladu, byli jsme dobře naladění a bylo to krásné, fakt krásný zážitek," zářila Anna Rákošová, studentka třetího ročníku

„Když jsme měli zkoušku, otočila jsem studenty k oltáři a to krásně svítí, je to energie úžasná.  Ten kostel je krásný, varhany, do široka, do hloubky, mně se to moc líbilo," řekla Natalie Chirilenco  dirigentka studentského sboru.

Poprvé v životě vystoupila v kostele Anna Olivíková. Studentka čtvrtého ročníku hraje na barokní nástroj zvaný cembelo. Na přípravu měla pouhý měsíc, s houslovým mistrem se poprvé setkala půl hodiny před samotným koncertem.

„Mně se tomu pořád nechce moc uvěřit. Byla jsem nervózní, ale cítila jsem z něj velkou profesionalitu , což mě dost uklidnilo a ten samotný výstup byl velmi příjemný, za což jsem moc ráda. Byl to velký zážitek nejen díky akustice, ale i díky těm lidem, kteří tam byli, takže já jsem si to moc užila ze všech možných úhlů," rozplývala se Anna Olivíková ze 4. ročníku.

Hudební vystoupení připomnělo 700. výročí od založení původně gotické stavby v Kristenově ulici. Unikátní událost si tak užili i představitelé místní farnosti. Podle nich citlivě vybraný koncert do kostela patří.

„Lidé to cítí i v případě, že třeba nejsou věřící, ale myslím, že jim tady v tom prostoru je dobře. Svoji profesionalitou a sehraností toho velmi mladého sboru, což byla druhá polovina toho koncertu, to celé bylo nesmírně důstojné a pro nás povzbuzující," shrnul otec Marcel Javora, farář kostela svatého Vavřince.

Výkon mladých umělců neopomněl ocenit Václav Hudeček.

„Je to krásný a mám z toho radost, protože včera ten kostel byl do posledního místečka, tam stáli lidi, zaplněný. Zpívali úžasně, opravdu jako ti studenti jsou vynikající, takže to byl takový jako moučníček toho našeho recitálu, který byl takřka totožný s tím dnešním," vysekl poklonu Hudeček.   

Reportáž z Hudečkova vystoupení v Besedním domě, kterým zakončil své dvoudenní brněnské turné, nabídneme v dalším vysílání.  




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

ARENCOM TEAM s.r.o. - 01
Olší
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu