V pokácené aleji porostou nové stromy

  • 12. dubna 2024,
  • 22:21,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

Teplárny Brno naplánovaly renovaci horkovodu pod ulicí Marie Majerové, což zahrnovalo odstranění několika stromů. Nahradí je stromy jiné, vhodnější.

Reklama

Ulice Marie Majerové v brněnské Lesné přišla o svou stromovou alej. Důvodem k tomu je nutná rekonstrukce přibližně čtyřicet let starého horkovodu vedoucího právě pod touto ulicí, a proto Teplárny Brno požádaly o možnost pokácení dvaceti stromů, které stavebním pracem stály v cestě. Dalších osm stromů bylo pokáceno buď kvůli jejich špatnému stavu nebo z kompozičních důvodů. Ponecháno bylo pouze šest sakur .

“Protože to souvisí s takovou tou novou kompozicí. Tam se plánuje právě výsadba stromů vhodnějších, jednak pro klima a jednak pro tu uliční část. Budou tam vysázeny 4 různé druhy. Jednak to budou právě sakury. Budou tam višně, pardon, třešně ptačí, hrušně a břestovec. A právě aby to vzniklo jako celek, tak se to napojí na těch šest sakur, které jsou na na tom východním konci vedle mateřské školy,“ řekl místostarosta MČ Brno-sever Martin Glogar (KDU-ČSL).

Nové stromy budou vysazeny sice na přibližně stejná místa, ale jejich životní podmínky se výrazně zlepší.

“Ta stávající výsadba, která tam teď je, tak se tehdá použily takové betonové skruže, které měly zabraňovat tomu prorůstání kořenů do těch sítí. Takže teďka ty skruže jednak nefungujou a zároveň vlastně brání těm stromům v nějakém rozvoji. Ty sítě teďka budou vymístěny. Půjdou mimo ty zelené pásy, takže ty stromy budou mít kvalitnější podmínky,” vysvětlil místostarosta Glogar.

Vedení radnice si je vědomo nezastupitelné úlohy zeleně v městském prostoru. Důležité byly i názory občanů, proto se k tématu konalo veřejné projednání.

Anketa

Vysazených stromů bude čtyřicet. Růstem budou menší a s jemnější strukturou, což by mělo zabránit přílišnému zastínění ulice, v níž by měly být stavební práce ukončeny do konce tohoto roku.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu