Zakončení kroužku pod smrkem v Králově Poli

  • 7. června 2024,
  • 13:53,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Vznikla z částečně nevyužívaných zahrádek mezi paneláky. Už dvacet let funguje jako komunitní přírodní zahrada. I díky příhodnému podloží jsou tu desítky plodících stromů a lidé si tu připadají jako v džungli. Speciální zahradu v brněnském Králově Poli může navštívit každý.

Reklama

Se zvonkem v rukou vítá návštěvníky přírodní zahrady v Králově Poli paní Libuše Mičolová. O městský pozemek se s láskou stará od počátku – děti jí říkají kouzelná babička.

„Takhle vypadá v té velikosti, kdy se může expedovat ven. Takže to je děťátko od toho našeho smrku,“ ukazuje malé stromky,“ Libuše Mičolová, předsedkyně Spolku zahrady u smrku.

Smrk ztepilý je dominantou přírodní zahrady ukryté nedaleko konečné trolejbusu. Vysazen byl před 58 lety. Jeho potomci zásobují místní plochu i botanické zahrady v okolí. V celorepublikové anketě v roce 2021 obsadil 3. místo.

Lucie Říčánková vede kroužky pro děti do tří let. Využila pozvání královopolské zahrady a na konci května tu uspořádala speciální zakončení sezóny.

„Právě proto, že ta zahrad je taková malá uzavřená a zároveň je taková výjimečná a divoká, jsou tady různé cestičky a myslím si, že pro ty děti je to úplně bezvadný,“ popisuje Lucie Říčánková, pedagog volného času SVČ Lužánky.

Nechybělo ani opékání špekáčků a dalších dobrot. Malé děti i jejich rodiče odcházeli s nekonečnými úsměvy.

„Přišly jsme si užít poslední den kroužku, který navštěvujeme půl roku. Jsme dneska tady poprvé a určitě sem zavítáme znovu, protože je to podle mě takové pohádkové krásné prostředí pro děti,“ hlásí jedna z návštěvnic.

„Je to parádní místo. Užijeme si to tu s rodinou, s dětma a se spoustou přátel,“ pochvaluje si trojnásobný tatínek.

Prostor vznikl před dvaceti lety z bývalých zahrádek. Skrývá se pod svahem mezi panelovými domy v Ramešově ulici. Nabízí lidem přírodní místo k setkávání uprostřed husté zástavby rozvíjející se metropole.

„Nezasahujeme příliš do toho, jen tak nějak citlivě vnímáme, co tady vyroste. Máme tu několik původních stromů, například ořešáky, jsou tady tři. Jeden je původní a dva jsou nálety, které vyrostly do ohromných rozměrů. Máme třešeň, takzvaná vrabčinka,“ Libuše Mičolová, předsedkyně Spolku zahrady u smrku

Zahradu hojně navštěvují všechny školky v okolí, konají se tu mezinárodní kulturní akce, programy pro děti i dospělé nebo odborné přednášky. I díky kvalitnímu podloží se tu lidé cítí doslova jako v džungli.

Přírodní zahrada U smrku je veřejnosti přístupná každý čtvrtek, za hezkého počasí ale bývá otevřená i častěji, stáčí vzít za kliku. 




Bodron s.r.o. - 02
Malhostovice
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu