Bratři Hugo a Pavel Haasovi mají své kořeny v moravské metropoli

  • 11. září 2024,
  • 18:00,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Historie Huga a Pavla Haasových neodmyslitelně patří k Brnu

Reklama

Hugo Haas bezesporu patří mezi velikány Československého meziválečného stříbrného plátna. Poměrně málo se ale ví o jeho bratru. Pavlu Haasovi.

“Biskupská 6 a 8 je secesní dům z let 1907-1909 a asi je nejznámější jako adresa, Pavla a Huga Haasových, a jejich rodičů Zikmunda a Olgy,”  řekla Táňa Klementová, historička.

Pavel a Hugo tu prožili důležité období svého mládí. Avšak jejich první adresa byla na Starém Brně, na ulici Bezručové.

Hugo Haas po úspěšném angažmá v Divadle na hradbách, dnes Mahenově divadle, dále v Ostravě a Olomouci, odchází do Prahy na Královské Vinohrady, později do Národního divadla.

“Pavel Haas možná dřív stál maličko ve stínu slavnějšího bratra, herce a režiséra Huga Haase, ale myslím si, že dneska už platí za svébytnou uměleckou osobnost a jenom nebyla mu dána možnost, tím že byl zavražděný v Osvětimi v roce 1944,

ten talent delší dobu uplatnit,” vysvětlila Táňa Klementová, historička.

Za ten krátký čas, který mu osud vyměřil, se stihl etablovat jako vynikající hudební skladatel.

“ Vystudoval tady u Leoše Janáčka a skládal opery. Asi nejznámější jeho opera je Šarlatán.

Skládal taky filmovou hudbu, na něčem spolupracovali bratři spolu, Život je pes nebo film Kvočna. Tam skládal Pavel hudbu, kde zase Hugo hrál nebo režíroval,” upřesnila Táňa Klementová, historička.

Oba bratři jsou pro éru První republiky umělecky významní, až ikoničtí.

S pádem první republiky bohužel jejich umělecká tvorba v Českých zemích končí.

“ Vědomi si svého židovského původu věděli, že jim hrozí nějaké nebezpečí. Hugo Haas je vyhozen z angažmá v Národním divadle dva měsíce před okupací. To nesouvisí úplně s Němci. To je přesně ta Druhá republika, “ uvedla Táňa Klementová, historička.

Někteří kolegové se za to styděli, ale nikdo nebyl schopen aktivně vystoupit na jeho obranu.

Své ženě propuštění z divadla Hugo nejprve tajil.

Potom se jim podaří emigrovat přes Paříž, Španělsko, Portugalsko do Spojených států. Je takový jeden pamětník z Brna, rodina Ticho, Charles Ticho, který pak žil celý život v Kanadě. Jako malý kluk jel stejným parníkem z Portugalska do Ameriky jako Haasovi, ” dodala Táňa Klementová, historička.

Pavel Haas zůstal v Brně. Tím, že se rozvedl se svojí ženou Soňou, zcela vědomě pozbyl status smíšeného manželství, který mu mohl poskytnout, dočasně, určitou ochranu.

“Pavel Haas odchází jedním z prvních transportů do Terezína, transport G, a pak do Osvětimi,”  zakončila Táňa Klementová, historička.

Bratři Haasovi bezesporu patří k významným osobnostem spjatým s moravskou metropolí. Když někdy půjdete Biskupskou ulicí můžete si na ně vzpomenout.




OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu