Židovské muzeum Moravy a Slezska bude stát v Brně u hlavního nádraží

  • 12. září 2024,
  • 18:00,
  • Brno,
  • Jan Kruba

V Brně má vyrůst Muzeum židovské kultury, které bude mapovat dějiny židovských komunit na našem území

Reklama

Hned vedle brněnského Hlavního nádraží má vzniknout Moravské židovské muzeum. Bude zahrnovat a zkoumat dějiny židovství na Moravě a ve Slezsku od středověku až po současnost.

Myšlenka vybudovat v Brně samostatné židovské muzeum je dílem nadačního fondu Mehrin, což ve středověké hebrejštině znamená Morava.

“ Muzeum by mělo stát tady za mnou, naproti hotelu Grand, kde je zatím parkoviště. O parkoviště nepřijdeme, to se přesune do podzemí té budovy. Máme memorandum o spolupráci, podepsané vedením města Brna, jemuž ten pozemek patří,” sdělila Táňa Klementová, historička, Mehrin-Moravské židovské muzeum.

Vedení města projekt podporuje. Návrh budovy vytvořil renomovaný japonský architekt Kengo Kuma. Architekt chápe moderní muzeum jako takový obývací pokoj města. Budova znázorňuje jakousi zatočenou stuhu, procházející prostorem, v níž naleznete i knihovnu, kavárny a kinosály.

“ A my bysme chtěli tou kvalitní architekturou taky tu lokalitu maličko pozvednout. Myslím, že si to zaslouží.

Ty nádražní oblasti vždycky tak nějak časem zešednou a zešpinaví a proto na tom dost lpíme, aby ta budova byla pěkně udělaná, “ upřesnila Táňa Klementová, historička, Mehrin-Moravské židovské muzeum.

Realizace závisí čistě na finančních zdrojích, které se hledají nejen v České republice, ale i v zahraničí. Především v USA. Projekt stál 30 milionů a realizace je vyčíslena na miliardu.

Samotná realizace nestačí. Je nutné mít finanční zajištění i pro provoz muzea a jeho vědeckou činnost.

“ Teď je fáze shánění peněz. Takže shánění peněz a fáze výzkumu. Třetí fáze ve které běží všechny paralelně je, že jsme otevřeli něco, čemu říkáme Malý Mehrin, a to je na Vídeňské 14 takový náš start up, kde v malým měřítku zkoušíme na malých výstavách věci, který bysme jednou chtěli dělat ve větším tady,” doplnila Táňa Klementová,historička,Mehrin-Moravské židovské muzeum.

Takže výsledky současné badatelské práce je možné již dnes vystavovat aby se s nimi mohla seznámit veřejnost. Malý Mehrin má dvě patra. V horním patře se střídají výstavy každý čtvrtrok a v suterénu je stálá expozice. Konají se tam i různé akce pro veřejnost.

“ Ta instituce má do budoucna vykrýt nějaké bílé místo, které my vnímáme, že existuje. Samozřejmě je spousta lidí, kteří vám řeknou, “Hezký dům, ale proč? Proč to naplňovat nějakým židovským tématem?”

Já to vnímám jako nějaký dluh vůči té židovské historii,” dokončila Táňa Klementová, historička, Mehrin-Moravské židovské muzeum.

Muzeum židovské kultury v Brně jistě svým významem daleko přesáhne hranice Moravy a Slezska.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

ICM Bohemia Group s.r.o. - Pasohlávky
Pasohlávky
od 23 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu