Mimozemská komunikační centrála je v Brně

  • 3. října 2024,
  • 9:00,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

Pokud nás slyšíte, mimozemšťané, hlaste se v Brně. Tam totiž vzniklo kontaktní centrum pro komunikaci s mimozemskou civilizací.

Reklama

Mnozí již na noční obloze spatřili neobvyklé létající objekty. Kdo chce, může od srpna letošního roku tyto jevy nahlásit v novém kontaktním centru pro mimozemskou civilizaci, které vzniklo v brněnské Hvězdárně a planetáriu na Kraví Hoře.

Nám chodí hlášení z celé České republiky a jsou to v průměru dvě až tři hlášení týdně. A většinou jsou to jevy, které jsou snadno vysvětlitelné. Alespoň pro nás pro astronomy .Tu a tam je něco záhadnějšího, ale většinou je to proto, že chybí dostatek informací,“ řekl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Díky speciálně vytvořenému webovému formuláři je teď oznamování těchto jevů daleko jednodušší.

Udělali jsme formulář, kde vlastně vyzýváme pozorovatele, aby nám uvedli informace, které potřebujeme k tomu, abychom rozhodli, o jaký jev se jedná. Takže proto vznikl ten formulář. A řekněme, že jsme tomu našemu snažení dali jakousi štábní kulturu,“ uvedl Jiří Dušek.

Hvězdárna svou otevřenou náruč mimozemské civilizaci dává jasně najevo, třeba i nálepkou „Mimozemšťané vítáni“, kterou distribuuje, a na kterou už zareagovali první obyvatelé jiné planety.

Jsou to dvě bronzové sochy o výšce asi půl metru a jmenují se Fegurdi, což v islandštině zjednodušeně řečeno znamená krása.

My se snažíme informace veřejnosti o vesmíru podávat správně, ve správné podobě. Ale nebereme se smrtelně vážně a do toho zapadá několik takových drobných instalací, které jsou zde v budově nebo i kolem hvězdárny a jednou z nich jsou právě sošky dvou mimozemšťanů, kteří se jakoby ztratili a hledají cestu domů a přišli se zeptat, kam jinam než na brněnskou hvězdárnu,“ doplnil Jiří Dušek.

Vzhledem k četnosti a různosti hlášení ředitele hvězdárny už máloco překvapí, občas se to přesto stane.

Naposledy to bylo v červenci tohoto roku, když nad Evropou přelétala nosná raketa Ariane 6 a ona vypouštěla palivo. Na to palivo svítilo sluníčko, takže na obloze byl takový zvláštní pulzující zdroj světla, který se takhle pohyboval přes celou oblohu a v prvním okamžiku byl člověk úplně paf z toho, co se to děje na obloze, ale pak se nakonec ukázalo, že je to pozemský předmět, který něco dělá ve vesmíru,“ dodal Jiří Dušek.

Ať už na mimozemšťany věříte, nebo ne, pokud nějakého uvidíte, už víte, kam se obrátit. A že hvězdárna tuto iniciativu bere vážně, dokazuje i fakt, že ambasadorem pro styk s bytostmi z vesmíru se stal Aleš Svoboda, záložní astronaut Evropské kosmické agentury.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

D.I. SEVEN, a.s. - Blučina
Blučina
od 140 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu