Nová identifikační značka ochrání cenné dokumenty, obrazy a umělecké tisky

  • 14. října 2024,
  • 18:00,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

Skupina vědců v Brně ve spolupráci s Akademií věd vyvinula unikátní ochrannou značku, která může zabránit šíření padělků. Tato značka je neviditelná, přesto umožňuje snadnější prokazování vlastnictví.

Reklama

Chrání originalitu děl, jejich majitele, archiválie, zabraňuje šíření falzifikátů a přitom není vidět. Nové unikátní ochranné značení bylo vyvinuto na VUT v Brně.

Ta značka má v sobě číselný kód, který je možné přečíst jenom speciálním spektrofotometrem a takto identifikovat vlastníka toho díla,“ vysvětluje děkan FCH VUT Michal Veselý.

Mezi další vlastnosti tohoto značení, které má tvar kroužků či nepravidelných kaněk, patří to, že ho nelze ani vygumovat, vymazat, rozpustit, ani ho neodhalí UV paprsek.

Celá procedura té identifikace probíhá takovým způsobem, že já vezmu rentgenový spektrometr, který mi umožní analyzovat rentgenové fluorescenční záření, najdu si tu značku, přiložím na ní ten spektrometr a začnu měření,” popisuje odborný asistent Ph.D. Pavel Šiler.

Číselný kód vytvořím smícháním oxidů vzácných kovů, které jsou bílé. My potom sjednotíme jejich velikost mletím s rozpouštědlem v kulovém mlýnu a precizně vybalancujeme složení této směsi tak, aby v XRF spektrometru dávaly požadované signály, jejichž poměr vytváří číselný kód,“ dodává Michal Veselý.

Kombinace jsou dány počtem prvků, které ve směsi jsou. Zatím se používá pět prvků a vědci jsou díky tomu schopni rozlišit více než 3100 kódů.

Kdyby se přidal další oxid do směsi, tak by těch kódů bylo už více než patnáct tisíc. Když se přidá ještě další oxid, tak by jich bylo více než sedmdesát pět tisíc, a tak dále,“ říká Michal Veselý.

Odborníci přidali k chemické značce lokalizátor, který lze detekovat infračerveným laserem. Ten umožňuje identifikaci i přes skleněné povrchy, například výlohy, a rychle odhalí, zda dokument značku obsahuje, či ne. Zásluhu na vzniku unikátní značky má stejným podílem více institucí.

Kromě nás, tedy fakulty VUT v Brně, to byly Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Národní archiv , Centrum organické chemie a Ústav chemických procesů Akademie věd,“ doplňuje Michal Veselý.

Označení dokumentu, díla nebo fotografie neviditelnou značkou je snadné a cenově dostupné. Pro zájemce se vytváří tiskový lak s unikátní směsí oxidů kovů, které v různých poměrech tvoří specifický číselný kód. Tuto speciální směs lze následně aplikovat pomocí tamponového tisku nebo sítotisku.








Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu