Tísňová linka 155 bývá přes léto přetížená

  • 19. srpna 2019,
  • 18:44,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

V kritické situaci voláte na tísňovou linku 155 a ani po několika zazvoněních není váš hovor přijat. I taková situace může nastat. V tu chvíli se snažte zachovat klid a na lince vydržet. Operátor se vám bude věnovat okamžitě, jakmile se jedna z linek uvolní.

Stáhnout video
Reklama

Linka 155 je ta, kterou voláme, když se někdo v našem okolí nebo my sami ocitneme ve zdraví ohrožující situaci. Většinou se dovoláme okamžitě, zvláště v letních měsících se nám však může stát, že náš telefon bude vyzvánět déle.

“Stává se nám, že například kolem poledne volá hodně lidí kvůli kolapsům z horka například, operátor nemůže hovor hned zvednout,” sdělila Michaela Bothová tisková mluvčí, ZZS JMK.

Pokud jsou plně vytíženi všichni operátoři, může dojít k tomu, že váš hovor není přijat ani po několika zazvoněních. Volající často telefon položí a následně vytočí linku 112, popřípadě jiná tísňová čísla.

“Je to pochopitelné, oni jsou vyděšeni, chtějí, abychom jim pomohli, ale my doporučujeme, aby vydrželi na lince, oni slyší vyzváněcí tón, aby měli trpělivost a během pár vteřin by jim operátor ten telefon měl zvednout,” vysvětlila Michaela Bothová tisková mluvčí, ZZS JMK.

Operátoři denně uskuteční 800 až 1000 hovorů. Pokud se nemůžete dovolat, hovoří s někým jiným, kdo potřebuje pomoc. I proto je nutné si uvědomit, že na linku 155 bychom měli volat opravdu v případě zdravotní nouze.

“Umět si poradit se zvýšenou teplotou, se zažívacími potížemi nebo třeba právě s drobnou rankou, to by měli lidé zvládnout. Ale chtěla bych zdůraznit - pokud si lidé nejsou jistí, často jsou také vyděšení, mají strach o svého blízkého, tak samozřejmě ať nám zavolají, operátor jim poradí,” dodala Michaela Bothová tisková mluvčí, ZZS JMK.

V Jihomoravském kraji se uskuteční během 24 hodin přibližně 250 - 300 výjezdů. Dispečeři mají k dispozici 46 posádek v denním a 43 posádek v nočním režimu. Na práci všech těchto lidí doslova a do písmene závisí naše životy a zdraví.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu