Premiéru Čtvrtků bez bariér zažilo kino Lucerna

  • 23. září 2019,
  • 17:03,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Brněnské kino Lucerna zahájilo svou sezónu neobvyklým projektem. Jeho cílem je nabídnout filmové promítání pro nevidomé a neslyšící. Program s názvem Vidět a slyšet přivedly k životu čtyři studentky původně jako svůj školní projekt. Ten se nakonec podařilo převést i do praxe.

Stáhnout video
Reklama

Hlavním cílem projektu, který nese název Čtvrtky bez bariér, je nabídnout bezbariérovou projekci divákovi, který skrze svůj zdravotní handicap nemá možnost v běžném programu kin užít si film obdobně jako běžný divák. Všechno ale začalo ve škole.

“Vlastně bylo to v rámci jednoho předmětu. My jsme si potom řekli, když jsme tento předmět splnili, že by stálo za to, tenhle projekt uskutečnit. Jelikož tohle vnímáme jako problematickou část, která je dost opomíjená a lidi se zrakovým nebo sluchovým postižením jsou v tom dost jakoby diskriminováni,” vysvětlila Tereza Bredlová, spoluautorka projektu.

Důležitým krokem k realizaci projektu v praxi bylo nalezení prostor, kde by filmy mohly být promítány. Takové zázemí našly autorky díky vstřícnosti majitele v brněnském kině Lucerna.

“Po té jsme se museli zaměřit na to, jestli vůbec takové filmy s popisnou stopou a popisnými titulky existují. Tady jsme narazili na velký problém, protože těchto filmů, které již audiostopu popisnou mají je velice málo. Takže naše dramaturgie se momentálně odvíjí od toho, jaké filmy existují a našim cílem je poukázat na nedostatečné množství těchto filmů,” sdělila Barbora Suchyňová, spoluautorka projektu.

Projekce samotná je určena pro všechny diváky, pro sluchově postižené je film opatřen titulky na plátně a zrakově postiženým pak bude do sluchátek posílána popisná zvuková stopa. Při premiéře v Lucerně promítali český film Toman.

“Náš plán je takový, že bychom rádi třetí čtvrtek v měsíci promítali. Teď máme na programu zatím jen české filmy. Dneska začínáme Tomanem, příští měsíc máme v plánu Po čem muži touží a dál pak výhledově třeba Jan Palach,” uvedla Kateřina Kaderková, spoluautorka projektu.

Zajímalo nás, jak hodnotí projekt ti, kterým je primárně určen.

Autorky projektu, jako při každé premiéře samozřejmě cítily nervozitu. Ovšem hlavně byly zvědavy na reakce diváků a návštěvníků.

“Určitě. Právě bychom rádi i nějakou zpětnou vazbu od těch návštěvníků. jakýmkoliv způsobem aby se nám ozvali, třeba přes facebook nebo i vlastní komentář po té projekci,” doplnila Kateřina Kaderková, spoluautorka projektu.

Díky vytrvalosti čtyř kamarádek ze školy bude tedy každý třetí čtvrtek v příštích měsících v kině Lucerna opravdu bezbariérový.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

DVP.Logistic s.r.o. - Oslavany
Oslavany
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu