Brněnská ZOO představila novou pandu červenou

  • 25. září 2019,
  • 17:30,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

K Mezinárodnímu dni pand červených dostala brněnská zoo dlouho očekávaný dárek. Samce pandy červené Huana doplnila šestiletá Oshin, která přijela z Polska. Na samičku v ZOO čekali od dubna 2018, kdy uhynula oblíbená Pandora.

Stáhnout video
Reklama

Před několika týdny slibovali pracovníci brněnské Zoologické zahrady jedno překvapení v podobě nového zvířecího obyvatele. Tímto překvapením se stal nový exemplář pandy červené.

“Přijela k nám samička, jmenuje se Oshin. Přijela k nám z Polska i když se narodila v Brlgii. Společnost našemu samečkovi Huanovi dělá od začátku září,” uvedl Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Panda červená je nejvíce aktivní za svítání a soumraku. Výborně šplhá, proto ji můžeme zahlédnout zejména v korunách stromů. Ze stromů slézá hlavou dolů, což je pro zvíře její velikosti dost neobvyklé. My jsme to viděli v přímém přenosu, kdy při naší návštěvě se nově příchozí obyvatelka brněnské ZOO Oshin po svém novém domově neustále procházela. Naopak, starousedlík Huan se schovával ve větvích.

“Je to tím, že zkoumá nové bydliště. Pandy červené jsou v přírodě spíše samotáři, sdružují se v podstatě, jen když se páří. Tomu odpovídá i to chování tady u nás. Ona, když přijela, samozřejmě začala zkoumat celou expozici a Huan, náš samec, si dával velký pozor a držel si od ní odstup. Teď už se dá říct, že se sbližují a trošku seznamují, ale předpokládáme, že to jejich sbližování bude trvat ještě několik měsíců,” popsal Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Pandy červené jsou v přírodě nejvíce ohroženy ztrátou životního prostředí a lovem pro krásnou kožešinu. Například v některých oblastech Číny je klobouk z pandy považován za symbol šťastného manželství. Naštěstí se narozdíl třeba od své jmenovkyně, pandy velké zahradám odchov pand červených daří dobře.

“Zoologickým zahradám se daří pravidelně odchovávat pandy červené. To je jeden z důvodů, proč je těch pand v zoo poměrně dost. My jsme tady měli až donedávna zákaz chovu pand červených v tom smyslu, že se nesměli rozmnožovat,” uvedl Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno

Pandy všeobecně jsou lákadlem pro malé i velké návštěvníky zoologických zahrad a Brno rozhodně není výjimkou.

“Po té, co jsme dali na sociální sítě, že tu máme dvě pandy červené, tak se nám ozývali návštěvníci, že už si toho všimli sami a posílali nám fotky a videa právě s Oshin a Huanem,” doplnil uvedl Michal Vaňáč, tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Zda se páreček pand červených v brněnské ZOO sblíží a jak se bude dařit nejen jim, budeme určitě sledovat a o všem vás budeme informovat v některých z příštích reportáží ze Zoo Brno.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu