Bienále grafického designu bude až v roce 2022

  • 3. října 2019,
  • 17:26,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Od šedesátých let minulého století se každý druhý rok koná v Brně Mezinárodní bIenále grafického designu. Naposledy tuto prestižní akci pořádala Moravská galerie v paláci Uměleckoprůmyslového muzea loni. Na příští ročník si budou muset Brňané počkat až do roku 2022.

Stáhnout video
Reklama

Díky bienále mohou pokaždé lidé v Brně vidět tvorbu autorů z celého světa. Ročník 2020 se však kvůli probíhající rekonstrukci Uměleckoprůmyslového muzea konat nebude.

“Tím, že se protáhly opravy Uměleckoprůmyslového muzea, tak otevřeme až v roce 2021, nicméně otevřeme velkou expozicí o designu, s tím, že vlastně tu expozici doprovodí výstava Jiřího Pelzla, což je světoznámý Český designer. Také využijeme toho, že vlastně v jednu chvíli bude tento prostor prázdný, než začneme instalovat tyto expozice, tak na podzim roku 2020 tady připravíme velkou módní šou, takže se zájemci mají na co těšit,” sdělila Michaela Paučo, tisková mluvčí, Moravská galerie v Brně.

Ukončení rekonstrukce Uměleckoprůmyslového muzea bylo původně plánované tak, že by konání Bienále 2020 neohrozilo. Průtahy okolo vyřízení žádosti však zahájení prací odsunuly.

“Původní plán počítal s nižšími cenami za stavební práce. Bohužel, ty se za období, kdy jsme podávali žádost mnohonásobně zvedly, takže tím se posunulo trvání opravy Uměleckoprůmyslového muzea,” uvedla Michaela Paučo, tisková mluvčí, Moravská galerie v Brně.

Posunutím oprav se v kalendáři Moravské galerie posouvá i termín Bienále až na rok 2022, aby se stejně, jako loňský ročník, mohlo konat v celé budově Uměleckoprůmyslového muzea. Tento model pořadatelé považují za nejlepší.

“Myslím, že ta přehlídka byla mnohem kompaktnější a pro návštěvníky líbivější. Takže to chceme zase uskutečnit v celém Uměleckoprůmyslovém muzeu. Prostor pro to dostane v tom roce 2022, s tím, že jsme opatřili velmi významného kurátora grafického designu Ricka Poynora, což je pro nás velká čest, že s ním můžeme spolupracovat,” popsala Michaela Paučo, tisková mluvčí, Moravská galerie v Brně.

Pro mnoho milovníků grafické designu je to smutná zpráva, ovšem Moravská galerie pro ně plánuje alespoň částečnou náhradu.

“Připravujeme výstavu Jana Reilicha, což je vlastně zakladatel Bienále Brno. ten bude mít výstavu na jaře v roce 2020 v Pražákově paláci a také bude připravena pocta Janu Reilichovi v Místodržitelském paláci, kde budou vystavené ty nejlepší práce z Bienále grafického designu od těch 60tých let, kdy to Bienále bylo založeno,” doplnila Michaela Paučo, tisková mluvčí, Moravská galerie v Brně.

Brno a grafický design k sobě mají tradičně velmi blízko.Věřme, že v rekonstruovaném Uměleckoprůmyslovém muzeu po roce 2022 opět naskočí Mezinárodní bienále na svůj předchozí osvědčený dvouletý cyklus.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu