Vzdělání v IT poskytne ženám nové centrum

  • 4. října 2019,
  • 14:54,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V Brně vzniklo nové komunitní centrum pro výuku žen v oblasti informačních technologií. Jedním z cílů je ukázat nejenom ženám, ale i společnosti, že práce s počítačem nemusí být čistě mužskou záležitostí.

Stáhnout video
Reklama

Začátkem září se v Brně otevřelo unikátní vzdělávací centrum v oblasti IT, které nabízí prostor pro učení především ženám a dětem. V nových prostorách, které nabízí příležitosti většímu množství zájemců, funguje výuka na komunitní bázi.

"To komunitní centrum je unikátní právě proto, že spojuje jak veřejnost, tak vlastně ženy, které se mohou vzdělávat, a zároveň lidi z praxe, kteří tady mohou učit. Je tady spousta přednášek, meetupů, vlastně mimojiné, a zároveň spousta kurzů, workshopů, právě zaměřené na informační technologie," uvedla Lenka Franců, výkonná ředitelka, Czechitas.

ASYN - Díky domluvě s vlastníkem budovy získala nezisková organizace Czechitas za výhodných podmínek prostory o velikosti 1500 metrů čterečních, které teď může využívat jako učebny, sály a konferenční místnosti. Součástí je i kavárna, dětský koutek, a malá laboratoř. Za pět let fungování organizace prošly kurzy IT různorodé cílové skupiny.

"Začali jsme vzdělávat pouze ženy, bylo to pár workshopů, ty je hrozně nadchly a najednou byla obrovská poptávka po tom, že holky se chtějí s námi vzdělávat, ženy, dospělé, takže jsme začlali tímto způsobem. Pak se vlastně přidávala cílovka středoškolaček a to bylo takové to, teď už řešíme důsledek, ale možná by bylo dobré ovlivnit ještě tu mladší generaci, že ještě než se přihlásí na výšku, tak vlastně zjistí, že to pro ně je," doplnila Lenka Franců, výkonná ředitelka, Czechitas.

Později se přidala i výuka dětí od osmi let a v plánuje také učitelská akademie, která by měla propojit svět IT, studenty, firmy a učitele informatiky. Jedním z cílů centra, je ukázat, ženám, že programování a práce s počítačem nemusí být čistě mužská parketa. Toto přesvědčení společnosti totiž může talentované ženy často od studia IT odradit.

"Všichni se dívají na kluky tak automaticky, že prostě jsou ti techničtí, zatímco ty holky jsou spíš na ty humanitní vědy, tak to si myslím, že je tak to jediný, takže je to jenom v nastavení tý hlavy, ale jinak předpoklady jsou asi stejný," řekla Helena Cábová, studentka kurzu IT.

"Největší strach mají ze změn, že by musely vystupovat z té své komfortní zóny, kterou už mají dost dobře ošahanou a vědí, co od toho čekat a myslím, že se obávají toho, že by se třeba ztrapnily, tím, že by prokázaly, že třeba něco neví," vysvětlil Jan Lukačevič, přednášející, Akademie věd.

Když už se ale ženy odváží, nadchnou a rozhodnou se přihlásit na kurz, netrvá dlouho, než zjistí, že se nejspíš bály zbytečně.

"Ty ženy, které k nám chodí, mají obrovksou motivaci, chtějí se vzdělávat, prostě učí se samy, samy se hlásí na kurzy, hrozně je to baví a je to obrovský rozdíl třeba oproti komerčním kurzům, kde ty lidi takovou motivaci nemají, protože tam jsou třeba vyslané z práce a tak," sdělil Luděk Roleček, lektor.

Vypadá to tedy, že není důvod, proč by se ženy měly informačním technologiím vyhýbat a že nové komunitní centrum už teď zvyšuje počet žen v moravské metropoli, které se do světa informačních technologií aktivně zapojují.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Profi plech Moravia s.r.o. Němčany
Němčany
od 25 000 do 33 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu