Básník Jan Skácel zemřel před 30. lety

  • 5. listopadu 2019,
  • 16:59,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Básník a prozaik Jan Skácel zemřel 7.listopadu 1989. Jeden z největších básníků 20.století, byl bytostně spjat s Brnem, Moravou a místním životem. Vzpomínku na něj je v Brně možné nalézt na mnoha místech a 30. výročí úmrtí připomeneme také velký koncert v divadle Husa na Provázku.

Stáhnout video
Reklama

Akcí k výročí Jana Skácela byla a je v průběhu roku celá řada. My už jsme dříve navštívili výstavu v rajhradském klášteře, která se věnovala rodině Skácelových.

“My jsme jednak představili důkladněji kořeny rodiny skácelových a potom dílo Jana Skácela a Petra Skácela navazuje se zaměřením na rodinné motivy,” uvedla Andrea Procházková, kurátorka, Památník písemnictví na Moravě.

Jan Skácel se prolíná Brnem na mnoha místech - v parku pod Špilberkem má bustu v nadživotní velikosti, je po něm pojmenována ulice v Králově Poli, u domu v Kotlářské ulici je pamětní deska, přímo v centru u kašny na náměstí Svobody si návštěvníci mohou přečíst úryvky jeho básní. Díky poesiomatu v otevřené zahradě jsme k mikrofonu dostali i samotného mistra.

Jan Skácel měl vazby také na divadlo Husa na Provázku a právě v den výročí Skácelova úmrtí se na Provázku uskuteční veliký koncert.

“Můžeme se těšit na uvedení skladby Daniela Šimka Znorovy v noci. Pro mě je to takový návrat Skácela domů, protože on se hodně vracel domů. Potom bude, my jsme teď s Milošem Štědroněm točili filmový rozhovor, takže ten zazní před kantátou Smrt Dobrovského, kterou, jak už jsem říkal,Miloš Štědroň psal přímo ze života Jana Skácela, potom přijde můj melodram na texty Jana Skácela Mea Culpa, podobenství o člověku,” popsal Jiří Miroslav Procházka, zpěvák, organizátor koncertu.

Příprava koncertu ukázala autorům jeden zajímavý a potěšující fakt.

“Je vidět, že u některých lidí je Jan Skácel velkou láskou. Takže když jsem někomu řekl, i z mladé generace, což mě překvapilo, tak řekli- ty děláš Skácela, to je bomba, musíme tam přijít,” sdělil Jiří Miroslav Procházka, zpěvák, organizátor koncertu.

U Jiřího Miroslava Procházky byl Skácel ukazatelem cesty k poezii. A podle něj takto může právě Jan Skácel takto ovlivnit i další generace.

“Poezie jako taková určitě má co dát současnému člověku, protože podívejte se - Jana Skácela četl člověk před třiceti lety a čte ho dneska. Třeba můj strýc objevil Jana Skácela nedávno,” doplnil Jiří Miroslav Procházka, zpěvák, organizátor koncertu.

Ve stejný den ovšem můžeme vzpomenout na Skácely dva.

“Tatínek Emil Skácel zemřel ve stejný den, jako jeho syn Jan, 7.listopadu v roce 1975,” upřesnila Andrea Procházková, kurátorka, Památník písemnictví na Moravě.

“Kdo ví, jaké verše by Jana Skácela napadly nyní při pohledu na Brna a na Brňany.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

MIDAHO, s.r.o. - Popůvky
Popůvky
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu