Vinařský kalendář pomůže Nadaci Partnerství

  • 8. listopadu 2019,
  • 11:21,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Ve spolupráci s dvanácti vinaři z jižní Moravy vznikl vinařský kalendář, který má za cíl pomoci stále více zdevastované krajině a půdě. Výtěžek bude darován na projekt Sázíme budoucnost, který se zabývá výsadbou stromů a udržením vody v krajině. Od prosince představí v Brně použité fotografie výstava.

Stáhnout video
Reklama

Krajina a půda kolem nás se neustále víceméně systematicky znehodnocuje. Fotograf Marek Dvořák se rozhodl vytvořit projekt s názvem „Pro zdravou půdu“, ve kterém spojil svou lásku k vínu, fotografii a přírodě.

“Původní motiv byl ten, že jsem chtěl nějakým způsobem pomoct přírodě, nebo vrátit jí to, co si od ní bereme, protože půda a příroda nám dává nějakým způsobem jídlo, víno různé plodiny. My jsme to nějakým způsobem chtěli vrátit zpátky. Chtěl jsem vytvořit projekt, kde spojím lidi, kteří mají k té půdě nejblíž a vytvořím kalendář, který potom z vybraných peněz vložíme zpátky do nějakého projektu, který té přírodě pomůže,” uvedl Marek Dvořák, fotograf, autor kalendáře.

Oslovil dvanáct vinařů a textem i obrazem zachytil jejich filozofii i různé přístupy, které mají ale jedno společné – vracet půdě to, co jim dává a hospodařit na ni s úctou a pokorou.

“Ta hlavní věc, co pro nás byla, tak aby ten vinař se o tu půdu staral a nepoužíval nějaké násilné metody k tomu, to víno pěstovat. Tak jsme vybírali sympatické, malé, nebo i větší vinaře, o kterých víme, že se o tu půdu starají.”

“Snažil jsem se nějakým způsobem vystihnout charakter těch vinařů, protože každý nich je jiný. Vždycky, když jsme je fotili, tak jsme zjišťovali, co je pro ně speciální. Ať je to dřevěné vajíčko, nebo to jsou PET nat lahve, nebo je to něco jiného - příroda sama o sobě. Takže jsme třeba u pana Galy fotili ovce, které on má,” vysvětlil Marek Dvořák, fotograf, autor kalendáře.

Vzniklý kalendář autor se spolupracovníky a hosty slavnostně pokřtili v baru Atelier. Výtěžek z prodeje osmi set kusů kalendářů už je i konkrétně zacílen.

“Vybrali jsme si Nadaci Partnerství, kde mají speciální projekty pro účel navracení půdě život. A jedná se o projekt Sázíme budoucnost, který má za účel vysázet strategicky deset milionů stromů. My nějak podpoříme tento projekt a všechny peníze půjdou přímo nadaci na transparentní účet,” popsal Marek Dvořák, fotograf, autor kalendáře.

Odevzdáním peněz pro Marka Dvořáka nic nekončí - projekt bude mít další pokračování.

“Budeme sledovat ten projekt, ať už to budeme dokumentovat, nebo o tom budeme psát, bude to určitě pokračovat, ale už ne ve formě kalendáře,” doplnil Marek Dvořák, fotograf, autor kalendáře.

Pro ty, ke kterým se kalendář nedostane, jedna dobrá zpráva - fotografie z kalendáře a ještě mnoho dalších, které se do něj nedostaly, budou od 1. prosince vystaveny ve dvoraně Domu U rudého vola v coctailbaru Atelier.




ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Ing. Ivan Vašíček - 01
Zhoř
od 33 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu