Pád železné opony si připomíná i Technické muzeum

  • 14. listopadu 2019,
  • 17:06,
  • Brno,
  • Anna Hrubá

V technickém muzeu v Brně je k vidění nová výstava. Týká se života a osudů lidí za železnou oponou. Návštěvníci si tu prohlédnou i dobovou techniku včetně obrněného vozu.

Stáhnout video
Reklama

Tento rok si připomínáme třicet let od pádu železné opony - hranice rozdělující po více než čtyřicet let dva uzemní celky i  společnost samotnou. V rámci tohoto historického výročí Technické muzeum v Brně otevřelo novou výstavu s výstižným názvem: “ Železná opona 1948–1989“

 „Výstava nabídne návštěvníkům celkový pohled na historii železné opony, fungování od roku 48 až po její pád a na exponátech návštěvníci uvidí celkový pohled jak z naší strany tak i s pohledu Rakouska, “ popisuje program Roman Řezníček, kurátor a garant výstavy . 

Výstavu zahájila přehlídka vojenských automobilů a krátkometrážní  historický film promítaný přímo na stěny brněnského technického muzea. 

Návštěvníci zde mohou vidět dobové zbraně, uniformy, modely i repliky vybavení pohraniční stráže v životní velikosti. Ve vnitřním areálu muzea byly návštěvníkům představeny osudy odvážlivců, kteří se tuto bariéru odhodlali zdolat. 

 „Za dominantu považujeme repliky zátarasů, které stály na hranicích, jedná se o ukázku z 50. let a  druhou ukázku z 80. let, to je jedna část, která se věnuje obecně tomu ženijně-technickému zařízení, které lemovalo státní hranici. A další prostor ve výstavě je věnován historii pohraniční stráže a také osudu osob, které se tuto hranici snažily překonat ať už úspěšně nebo neúspěšně,“ vysvětluje garant výstavy Roman Řezníček.

Pestrý program výstavy obehnané ostnatým drátem je přístupný pro širokou veřejnost, nadšence i laiky, přibližuje jim život a smýšlení doby, kdy byla naše země obehnána ostnatým drátem. 

 „Nabídne jak ty samotné exponáty, které jsou velice unikátní, protože podávají vývoj té opony, nabídne i různé audiovizuální techniky, promítání dobových filmů, či infopointy, ve kterých jsme zpracovali několik vybraných případů, které právě vykládají pokusy lidí o překonání železné opony“ doplňuje Roman Řezníček.

Před budovou technického muzea se proháněla dobová alegorická vozidla i automobily veřejné bezpečnosti. Klenotem technického vybavení je obrněný vůz, který hrál v českých dějinách nemalou roli.

 „OT-64, která byla součástí výbavy pohraničních jednotek na hranicích a defacto OT-64  zabránilo v roce 77 v útěku přes železnou oponu u nesu studentů na pomezí nad Ohří,“ vysvětluje návštěvník vernisáže. 

Tyto příběhy  i mnohem více zajímavostí o historii překonávání hranice, která předělovala dva zcela rozdílné světy najdou zájemci až do května 2020 v technickém muzeu v Brně.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu