Brno řeší nedostatek míst v domovech pro seniory

  • 18. listopadu 2019,
  • 17:19,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Až dvěma tisícům žádostí o zařazení do domova pro seniory nemůže v tuto chvíli Brno vyhovět. Vedení města proto vytvořilo pracovní skupinu, která bude vytipovávat vhodné lokality pro nové domovy. Zároveň už jeden rozšiřuje v Tuřanech.

Stáhnout video
Reklama

Vedení města Brna hledá cesty, jak vyřešit problém s nedostatkem lůžek v domovech pro seniory. podle odborníků vzroste během následujících třiceti let počet obyvatel starších šedesáti pěti let zhruba o jedenáct procent.

„V tuto chvíli máme 2000 akutních žadatelů o místa v domech pro seniory, ale víme, že ten počet je ještě vyšší, máme problémy s tím, že není ani dostatek vhodných lokalit pro vybudování nových domovů pro seniory," vysvětlila Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

Vznikla proto nová pracovní skupina, která bude vytipovávat lokality pro stavbu nových domovů.

„Budou zasedat jednak úředníci z jednotlivých odborů, jak majetkového, investičního, sociálního a samozřejmě i z odboru územního rozvoje, protože s tím, že se chystá nový územní plán, tak se starosty městských částí bychom byli rádi, aby se vytipovaly vhodné lokality a pokud neumožňuje územní plán stávající stavbu těchto zařízení, tak budeme iniciovat změnu," doplnil Robert Kerndl (ODS), náměstek primátorky, město Brno.

Jednou z vhodných lokalit, kde už je stavba nového domova v plánu, je například Kociánka. Zde by mělo podle plánů města vzniknout až 180 lůžek. V dané lokalitě by se měl také rozšířit stávající domov pro seniory a to přibližně o dalších 120 lůžek.

„Ve chvíli, kdy budeme moci vybudovat nový domov pro seniory, nebo alespoň rozšířit kapacitu toho stávajícího, tak bychom k tomu velmi rádi přistoupili a z tohoto pohledu jsem ráda, že jsme dnes schválili investiční záměr na rozšíření domova pro seniory Holásecká," upřesnila Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

Díky tomu by se kapacita domova měla navýšit o 56 lůžek. V současnosti je zpracovaná architektonická studie. Přistavena by měla být pětipodlažní budova, která nabídne například rozšíření jídelny či nová parkovací místa. Odhadované náklady na tuto dostavbu se pohybují kolem sto šedesáti milionů korun. Kromě těchto aktivit spolupracuje město na cestě k vyřešení situace s některými charitativními organizacemi a se starosty jednotlivých městských částí.

"V současné době se připravuje, respektive už byla odevzdána, pasportizace domů na území městské části Brno-střed a s kolegy z Brna střed vedeme debatu o tom, že některé domy, které by byly vhodné pro umístění například domů pro seniory nebo domů s pečovatelskou službou, by za součinosti městské čáasti byly vyklizeny, opraveny a sloužily by jiným účelům, než slouží v současné době," dodal Robert Kerndl (ODS), náměstek primátorky, město Brno.

Obracet se na město s dalšími podněty k řešení situace mohou jak zastupitelé, tak široká veřejnost.




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu