Na Brněnské přehradě se bude stavět

  • 28. listopadu 2019,
  • 9:59,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Přestože má brněnská přehrada svou hlavní sezónu za sebou, plány na tu nadcházející jsou již v přípravě. Kancelář architekta města vyhlásila soutěž týkající se hned dvou místních lokalit. Vyrůst by tu tak mohla nová lávka či most.

Reklama

Nízké teploty, šedá obloha a první zimní mrholení. Brněnská přehrada se pomalu chystá k zimnímu spánku. Prázdná promenáda, uzavřené restaurace a všudypřítomný klid jen podtrhují atmosféru jindy veselého a rušného místa.

,,Je tady klid a ticho, to je asi nejhezčí. Je tady zázemí, je vidět, že v létě to tady žije, ale teď na podzim je tady ticho a proto jsme tady," tvrdí muž, který prý do Brna zavítal po deseti letech. ,,V zimě to má kouzlo třeba když ta přehrada zamrzne, protože se tu vždycky sejde dost bruslařů a někdy se dá i po hladině dostat na běžkách až k hradu Veveří," ocenil kouzlo přehrady v zimních měsících další oslovený muž.

Přestože se v bezprostředním okolí brněnských břehů v současnosti nic neděje, v budoucnu by tomu mohlo být jinak. Kancelář architekta města vyhlásila architektonickou soutěž hned ve dvou lokalitách na přehradě. Jedná se o 350 metrovou lávku podél pláže Kozí Horka a necelých 100 metrů dlouhý most přes skalnatý úsek nedaleko Rokle.

,,Obě ty lávky by měly být alespoň tři metry široké. Úkolem architektů budou také možnosti využití pro pěší, případně jiné pobytové plochy. Mohlo by tam vyrůst koupací molo nebo nějaká vyhlídková plošina," popisuje obě stavby mluvčí Kanceláře Jana Běhalová.

Přípravy těchto projektů jsou podle Jany Běhalové teprve na začátku. ,,Podání nabídek je možné do 9. prosince do tří hodin. Poté nabídky vyhodnotíme a začátkem příštího roku budeme znát vítěze výběrového řízení," upřesňuje Běhalová.

V tuto chvíli je podle zástupců městského architekta předčasné hovořit o jakýchkoli termínech. V posledních letech ovšem na přehradě vyrostlo hned několik nových herních prvků či sportovních hřišť. To chválí již oslovený Brňan. ,,Jsou tady různá zařízení občerstvení, které tady fungují. Jako sportovce mně to tady říká nejvíc."

V budoucnu by měly být obě lávky využity v rámci připravované cyklostezky spojující hrad Veveří s brněnským Rakovcem.




Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu