Výstava na Špilberku nás zavede do země Hajundija

  • 29. listopadu 2019,
  • 16:21,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Brněnská výtvarnice Karla Hanušová ve své tvorbě slučuje umění obrazu i slova. Píše povídky i beletrii, připravuje trikové animované filmy a tvoří obrazy a koláže. Její dílo představuje výstava na hradě Špilberku, která děti i dospělé zavede do malebného světa fantazie, snů a tajemství.

Reklama

Tradice vánočních výstav na Špilberku nebyla porušena ani letos. Tentokrát nás zavede do pohádkové říše Hajundija brněnské výtvarnice Karly Hanušové.

“Vánoční výstavy tady na Špilberku děláme tradičně a právě výstava Karly Hanušové byla zařazena tady do toho cyklu vánočních výstav, které jsou určeny nejen pro dospělé, ale hlavně pro děti,” popsala Ilona Víchová, kurátorka výstavy, Muzeum města Brna.

Hajundia zní poněkud cizokrajně a tajemně. Zeptali jsme se tedy autorky na význam tohoto slova.

“Je to vlastně můj svět. a část z něho je v Hajundii. Hajundija je v podstatě, jak to napsala moje kamarádka, o přístupu k životu, je to o rodinných svazcích, i když jsou v podstatě na pozadí, i když ta mamka, ten taťka, kteří jsou tam pořád v pozadí, hrají velkou roli. Čili to klade důraz na rodinu, na to, aby děti měly šťastné dětství, na ty důležité věci, které jsou v životě. Ne ty materiální,” vysvětlila Karla Hanušová, výtvarnice.

Obrazy, ilustrace, koláže, šperky, trikové filmy i pohádkové knížky – to vše tvoří brněnská

výtvarnice Karla Hanušová díky své fantazii a šikovným rukám.

“Ona je opravdu člověk, který vládne mnoha talenty, a myslím si, že na té výstavě se to podařilo exemplárně zdokumentovat. Ta výstava mapuje práce ze sedmdesátých let až po ty nejnovější,” upřesnila Ilona Víchová, kurátorka výstavy, Muzeum města Brna.

V době virtuální, konzumační zábavy, by mohla právě podobná výstava být inspirací k tvůrčímu způsobu trávení volného času. A to jak pro děti, tak pro jejich rodiče.

“Určitě to může být inspirací. Záleží na tom, jak ty děti jsou pro to vedené a jak jsou tomu otevřené. Ale inspirace to může být,” doplnila Karla Hanušová, výtvarnice.

Co nás samozřejmě zajímá je, čím se inspiruje sama výtvarnice. Kde bere podněty pro svůj široký tvůrčí záběr.

“Všude mě všechno inspiruje. Já mám totiž oči otevřené a dívám se nedívám se do mobilu. Dívám se kolem sebe, A hlavně je ta inspirace ve starých časech, v dětství, to je obrovská inspirace,“ dodala Karla Hanušová, výtvarnice.

Obrazy, koláže, knihy, ale třeba i loutky, knihy nebo krátké filmy Karly Hanušové, to všechno dokresleno atmosférou prostor hradu Špilberk. Přijměte pozvání na tuto výjimečnou výstavu.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu