Žebětín netrpělivě vyhlíží plánovaný obchvat

  • 3. prosince 2019,
  • 8:41,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Hustá doprava, vysoký výskyt aut a s tím související hluk v bezprostřední blízkosti domů. To jsou problémy trápící městskou část Žebětín. Nyní se tu připravuje komunikace, která by centru obce výrazně ulehčila situaci.

Reklama

Velké množství aut směřujících z horní části Bystrce přímo do Žebětína. Takový obrázek se denně naskytuje obyvatelům této městské části, přes kterou si lidé často zkracují cestu směrem do centra města. Místní radnice už situaci řeší řadu let.

„ Právě se připravuje východní obchvat, který zamezí dopravě přes starý Žebetín, kde 5 tisíc aut denně projíždí dva metry od oken, protože sídliště na Kamechách se neustále rozrůstá. Už v roce 2008 jsem požadoval v rámci podmiňujících investic při výstavbě sídliště na Kamechách, aby se ten obchvat začal budovat,“ vysvětluje žebětínský starosta Vít Beran.

Komunikace vyroste v polích severovýchodně od Žebětína. Při cestě kolem rybníka řidiči využijí kruhový objezd, ze kterého se třetím výjezdem vydají přes horizont, a poté se připojí se na Kohoutovickou ulici.

„Máme pro východní obchvat projekt pro územní řízení. Budou se ještě teď oslovovat majitelé, přestože mámě 80 procent pozemků, tak budeme muset ještě něco dokoupit. Teď usilujeme o to, aby se s tou stavbou začalo co nejdříve,“ konstatuje Beran.

Spolu s novým obchvatem by navíc měla vzniknout další stezka navazující na nové úseky cyklostezek mezi oborou Holedná pod Kohoutovicemi nebo Údolím oddechu v Bystrci. „ My jsme tu první etapu cyklostezky zatím nedělali, protože část komunikace se východním obchvatem poruší a bude předělávat, čímž plynule navážeme na tu cyklostezku,“ doplňuje starosta.

Stavbu odhaduje žebětínský starosta na více něž 80 milionů korun a na financování by se rád dohodl s městem, ale i Jihomoravským krajem, jemuž patří Kohoutovická ulice. V nejoptimističtější variantě by se mohlo začít za dva roky.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu