Řečkovice během nouzového stavu pomáhají občanům

  • 11. května 2020,
  • 17:28,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Starostové městských částí se musejí vypořádat s novými pravidly a zákazy. Inspiraci mohou hledat třeba v Řečkovicích. Tam zavedli horkou telefonní linku, vznikl první automat na roušky a místním seniorům dovážejí dobrovolníci ochranné pomůcky až do bytu.

Reklama

Nouzový stav a nová nařízení spojená s nákazou koronaviru postavili do nečekané situace nejeden kraj, město i městskou část. V Řečkovicích se však vedení městské části postavilo k problémům čelem a snaží se svým obyvatelům pomoci všemi různými cestami. Jednou z akcí směrem k občanům bylo zřízení prvního brněnského automatu na roušky, takzvaného rouškomatu.

Sjížděli se k nám lidé z celého Brna, takže ty první dny byly poměrně náročné na plnění toho automatu, na tu logistiku, protože roušky docházely, lidé chodili, ale po těch pár dnech, kdy jsme to zvládli a situace se trošku uklidnila, tak už to jede takovým každým dnem poměrně poklidným tempem, kdy se desítky až stovky roušek vydávají."  řekl Marek Viskot, starosta Brno-Řečkovice a Mokrá Hora

S nápadem rouškomatu přišel za panem Starostou řečkovický občan Martin Kos, který už má s automaty dlouholeté zkušenosti.

"Jsem si pořídil vlastně jednu roušku, kterou jsem dostal ještě od mýho bratránka, doma ušitou, dal jsem to do takovýho pytlíku, dojel jsem na firmu, dal jsem to do toho automatu, vyzkoušel a rovnou to fungovalo. " řekl Martin Kos autor nápadu na rouškomat.

Pak už bylo třeba jen upravit automat tak, aby místo původních sladkostí, pro které byl určen, mohl spolehlivě vydávat nové zboží.

"Akorát se tam upravovaly ty spirály, velikost spirál, aby nebyly zbytečně velký, takže vesměs se to dalo dát do klasický spirály, která je na běžný oplatky a na nějaký ty pochutiny." řekl Martin Kos autor nápadu na rouškomat

Do projektu se následně zapojila firma na sportovní oděvy, která roušky do automatu vyrábí a dodává. Zákazníkovi stačí jen pár drobných a během pár minut získá roušku v potřebné velikosti pro dospělého či dítě. S dalšími nápady, jak pomoci řečkovickým občanům, především seniorům, přišel místostarosta Filip Hrůza. Podařilo se mu zajistit pro seniory žijící v městské části hned několik služeb a to mimo jiné díky spolupráci s dobrovolnickým programem Masarykovi univerzity.

"Díky tomu se v naší městské části dařilo zajišťovat třeba ty nákupy seniorům, hlídání a tak dále. Takže tohleto se také podařilo a myslím, že se ta spolupráce i nadále se prohlubuje, což je dobře, protože si myslím, že je to velmi efektivní program a nevytváříme tady žádnou sekundární strukturu z hlediska té databáze těch dobrovolníků." řekl Filip Hrůza místostarosta, Brno-Řečkovice a Mokrá hora

Ruce k dílu přiložili dobrovolníci, řečkovické spolky i hasiči. Vznikl tak systém distribuce roušek a desinfekčních prostředků přímo do bytů občanů

"Buďto to funguje na té individuální poptávce, že se nám přímo ozvou a my to k nim distribuujeme individuálně, nebo ve spolupráci s těmi předsedy domluvíme určité termíny, ve kterých tam přijedeme s dobrovolníky a distribuujeme tam ty roušky, které nám ještě zbyly, respektive tu dezinfekci právě v rámci těch vymezených hodin."

Pro své občany také městská část připravila souhrnný dokument plný doporučení a kontaktů, na které se mohou obrátit v případě, že potřebují pomoci. Hlavním kontaktem je horká linka na čísle 724330084. Kromě běžných občanů se musí s nestandartní situací potýkat také ředitelé škol a školek, které musely být uzavřeny.

"V současnosti jsme v kontaktu jak s řediteli základních tak mateřských škol, u základních škol, tam to rozhodnutí otevřít přichází z centrály, z vlády a ministerstva školství a mládeže, takže tam my pouze komunikujeme s řediteli, zdali jsou schopni splnit ta metodická doporučení ze stran hygieny a bezpečnostních předpisů." řekl Marek Viskot, starosta Brno-Řečkovice a Mokrá Hora

Mateřské školy spadající pod městskou část Řečkovice a Mokrá Hora by měly otevřít pětadvacátého května. To je zásadní zpráva především pro rodiny, které musely najít způsob, jak své ratolesti v době nouzového stavu zabavit. Není jasné, jaká další pravidla a opatření současná situace přinese. Celá situace se však lépe zvládne tam, kde je prioritou pomoc těm, kteří to potřebují.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu