Stezka Zouvalka prošla rekonstrukcí

  • 5. října 2020,
  • 11:14,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Stezka Zouvalka je opravena. Město nechalo zpevnit cestu na více než osmi stech metrech stezky vedoucí po levém břehu Brněnské přehrady. Je teď pro chodce i cyklisty bezpečnější.

Reklama

Po náročné rekonstrukci se turistům znovu otevře stezka Zouvalka na levém břehu Brněnské přehrady. Opravy začaly v březnu letošního roku a jejich cílem bylo zajistit lepší a bezpečnější průchod stezkou.

„V dřívější době tady byl vyšlapaný takový chodníček, který hodně používali turisté, kteří směřovali na hrad Veveří, nicméně ta stezka jako taková byla nebezpečná, v příkrém svahu,“ řekl Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí města Brna.

„Předtím byla těžko schůdná, když se tam pokoušeli jezdit cyklisté, tak samozřejmě byli v nějakém nebezpečí, takže teďka je ta stezka sice určená pro chodce, ale v nějakých úsecích je sjízdná dobře i pro cyklisty a určitě bude přínosem,“ uvedl Tomáš Jára (ODS), místostarosta MČ Brno-Bystrc.

Práce probíhaly v náročném terénu. Jejich ukončení bylo plánováno na konec srpna, avšak kvůli karanténě v jedné z dodavatelských firem byly práce hotovy až dvaadvacátého září.

My jsme s tou prací velmi spokojeni, ta rekonstrukce už je dokončená, stezka je nová. My jsme zažádali o předčasné užívání stavby, to by mohlo nabýt v platnost v nejbližších dnech. A já jen dodám, že celkově ty opravy stály 17,8 milionů korun a ta stezka je dlouhá 825 metrů,“ doplnil Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí města Brna.

Jedná se o část značené turistické trasy, která vede od lávky pro pěší pod hradem Veveří přes Zouvalku až k cestě, jež vede k zastávce lodní dopravy Cyklistická. Trasa vede přes významnou přírodní a geologickou oblast chráněného krajinného rázu v přírodním parku Podkomorské lesy. Lepší schůdnost stezky ocení podle místostarosty Bystrce Tomáše Járy také k lepší úrovni turistického ruchu ve městě.

„Přehrada má celoměstský, skoro až krajský význam z hlediska rekreace, takže to, že tam chodíme my z Teyschlovy s kočárky, s dětmi, zadem k přehradě, je jenom malá část, ale určitě i celé Brno se tam chodí rekreovat a to nejenom v letních měsících, ale i na podzim a na jaře,“ řekl Tomáš Jára (ODS), místostarosta MČ Brno-Bystrc.

Radnice Brna-Bystrc navíc plánuje v lokalitě ve spolupráci s městem další úpravy, konkrétně se jedná o cyklostezku na druhé straně přehrady.




Tomáš Hylš - místo výkonu práce Boskovice, Blansko
Boskovice
od 13 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Tomáš Hylš - místo výkonu práce Boskovice, Blansko
Boskovice
od 26 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu