Brno má své asistenty prevence kriminality

  • 8. října 2020,
  • 9:50,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Brněnská policie zaměstnává asistenty prevence kriminality. Jedná se o pracovníky, kteří se starají o bezpečnost a předcházení problémům v problémových lokalitách. Pan Polyák má v práci asistenta už desetiletou zkušenost a rozhodl se s námi o ní podělit.

Reklama

Brněnským policistům pomáhají zaměstnanci se specifickou funkcí, takzvaní asistenti prevence kriminality. Tam, kde je to potřeba, pomáhají předcházet problémům a často fungují jako prostředníci v komunikaci mezi obyvateli vyloučené lokality a policisty.

„jejich hlavní pracovní náplní je zejména monitorovat veřejný pořádek, dohlíží třeba na bezpečnost dětí u škol, upozorňují strážníky na zakládání černých skládek nebo na problémové rodiny,“ řekla Markéta Skřivánková, tisková mluvčí MP Brno.

Asistenti prevence kriminality se v brněnských ulicích pohybují od roku 2012. Od ledna roku 2013 se napevno začlenili mezi zaměstnance městské policie. Ta v současné chvíli zaměstnává 5 těchto asistentů, kteří se starají o lokality v Brně-střed a Brně-sever. Tam například už 10 let působí asistent Ján Polyák.

Tady máme největší problém s drogama, s prostitucí, my to konkrétně neřešíme, ale podáváme informace městské policii, strážníkům nebo PČRce a informujeme je o věcech, který neví,“ uvedl Ján Polyák, asistent prevence kriminality MP Brno.

Výhodou dlouhého působení jednoho asistenta je vytvoření vztahu s místními. Ty si na pana Polyáka za ta léta zvykli a teď už často konfliktu zabrání jen tím, že ho v lokalitě potkají. Ze začátku to však nebylo jednoduché.

„Ze začátku mě nevnímali nijak slavně, plivali přede mnou nadávali do pofidentů, než jim časem došlo, že jsem tady především pro ně. Ne proti nim. Protože my, když eliminujeme nějakého toho dealera, tak to je pro ně plus“ vysvětlil Ján Polyák, asistent prevence kriminality MP Brno.

Pan Polyák navíc nad rámec práce asistenta ve spolupráci s městskou policií pořádá fotbalové turnaje, pracuje v neziskové organizaci jako mentor pro rodiny a v poslední době se zapojil do pomoci žákům, kteří nastupují na střední školy. Žáci z problémových oblastí totiž na škole málo kdy vydrží déle než dva až tři měsíce.

„Já jim dělám mentora tím, že teda dohlížím na to, jak chodí do školy, jestli chodí včas, v pořádku, ale hlavně jim sháním doučovatele, tam kde zrovna nejsou silní v kramflecích, v té škole,“ řekl Ján Polyák, asistent prevence kriminality MP Brno.

Zásadní je pomoci studentům vstřebat návyky, díky kterým budou schopni studium dokončit. Práce asistenta prevence kriminality vyžaduje trpělivost, odvahu a schopnost urovnávat konflikty. Díky těmto zaměstnancům se daří zlepšovat situaci tam, kam sami policisté obrazně řečeno „nedosáhnou“.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu