MZ odstartovalo kampaň na očkování uprchlíků

  • 20. prosince 2022,
  • 15:54,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

V brněnském očkovacím centru Bohéma odstartovala kampaň Ministerstva zdravotnictví na podporu očkování uprchlíků z Ukrajiny. Nejen finanční podporu tomuto projektu poskytuje UNICEF. Cílem je zajistit uprchlíkům nejen přístup k informacím a očkování proti covidu-19, ale také například spalničkám či dětské obrně.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví odstartovalo kampaň na podporu očkování ukrajinských uprchlíků. Kampaň navazuje na úspěšnou českou verzi, která byla spuštěna v říjnu.

Tato kampaň má za úkol ještě srozumitelně a jednoduše vysvětlit ukrajinským uprchlíkům, maminkám a těm dětem, jaká všechna očkování v republice jsou, jaké jsou rozdíly, co je povinné, co je dobrovolné, podpořit snahu těch lékařů, kteří se o to starají a neziskových organizací,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Nejedná se pouze o očkování proti covidu-19, ale také proti dalším nemocem, jako je dětská obrna či spalničky. Tyto nemoci totiž mohou být nebezpečnější, než si lidé možná myslí. Spalničky jsou například jedním z nejvíce nakažlivých onemocnění, jak nám vysvětlil doktor Grebenyuk, původem z Ukrajiny, avšak působící již několik let v České republice.

“Pro příklad uvedu reprodukční číslo. Je to 18, to znamená, že jeden jedinec může nakazit 18 osob. Ve srovnání s covidem - covid má reprodukční číslo 2. Takže představte si, že bychom tady měli místo covidu epidemii spalniček, to bychom prostě nedali,” vysvětlil doktor Vyacheslav Grebenyuk.

Úhradu těchto očkování dětem do osmnácti let zajišťuje pojišťovna. Technickou a finanční podporu ve výši téměř pět a půl milionu korun poskytuje celé této kampani UNICEF.

“Our common goal with ministry of health is to make sure that everyone in Czech republic is safe and protected from infectious diseases. And the ministry is very committed to make sure that everyone who is in the czech republic, all the refugees do have the vaccination that they need. Especially children. Because as you know, for children every month, every year matters.”

Překlad: “Naším společným cílem, s ministerstvem zdravotnictví, je zajistit, aby byl každý v České republice v bezpečí a chráněn před infekčními nemocemi.A ministerstvo je odhodláno zajistit, aby měli všichni uprchlíci v České republice očkování, které potřebují. Zejména děti. Protože jak víte, u dětí záleží na každém měsíci, na každém roce,” uvedla Yulia Oleinik, vedoucí kanceláře UNICEF pro podporu řešení uprchlické situace v ČR.

Z téměř osmi milionů ukrajinských dětí jsou 4 miliony, tedy polovina, aktuálně vysídleny. 140 tisíc z nich našlo domov v ČR. Proočkovanost na Ukrajině patří k těm nejnižším. A proto se ministerstvo snaží očkování těchto dětí intenzivně podpořit. Možnost naočkovat své děti oceňuje jedna ukrajinská maminka.

"Jmenuji se Elena a přijela jsem z Ukrajiny na začátku války, jsem matka dvou děti. Díky podmínkám, které vytvořilo české zdravotnictví jsem mohla dokončit vakcinaci pro sebe a své děti. Věřím, že vakcinace je velmi důležitá pro mé zdraví a zdraví mé rodiny.

Díky podmínkám v České republice, které byly vytvořeny pro Ukrajince, jsem také mohla dokončit (pozn.: povinné i nepovinné) očkování své mladší dcery podle očkovacího kalendáře platného v ČR ...a to všechno zdarma. Jsem velmi vděčná ČR za takovou možnost," uvedla matka z Ukrajiny, Olena Yarysh.

ASYN

Kampaň odstartovala v brněnském očkovacím centru Bohéma, které poskytuje komunitě ukrajinských uprchlíků v České republice zdravotní poradenství. Jedním z cílů je také vyvracet dezinformace, kvůli kterým se ukrajinci často bojí očkování podstoupit.

“Oni mají mnozí neuvěřitelné představy a dezinformace, od všech těch, co běžěly tady, až po to, že někomu naroste ocas. Takže ta obava mezi nima je obrovská, co se týká covidu,” uvedl Jindřich Vobořil, ředitel společnosti Podané ruce.

Zájemci o očkování mohou základní informace získat na stránkách ceskoockuje.cz nebo na telefonní lince 1221 s ukrajinskou předvolbou.






Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu