Vinařství Spielberg pořádalo speciální seminář

.

Reklama

Moravské Toskánsko – krajina a víno, to je název speciálního semináře, který pořádalo vinařství SPIELBERG v Archlebově. Zatím co první část byla věnována odborníkům, ta druhá byla určena veřejnosti. Nechyběla ani degustace vín, během které mohli lidé ochutnat vzorky ze 17 míst právě Moravského Toskánska.

„Protože jsme ve vinařství, tak jsme tu měli hlavně podmínky ve vinohradech v této oblasti, změnu klimatu, která nás opravdu velmi ovlivňuje, kdy ty houbové choroby a patogeny hodně řádí. Z Agentury cestovního ruchu k nám také promluvila paní. Spousta lidí ani nevěděla jaká je možnost spolupráce a propagace,“ uvedl Pavel Smejkal, sklepmistr vinařství Spielberg.

„Cílem té přednášky bylo představit způsob, jakým spolupracujeme s partnery v území. Je úžasné, že v místě, kde je ten turismu trochu spící, tak se dávají dohromady organizace, města a obce a snaží se o tom tématu komunikovat a vymyslet způsoby jak se prezentovat. To už je krok k tomu aby se něco rozvinulo,“ podělila se Martina Grůzová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Moravy.

„Já jsem měl prezentaci, která se jmenovala Moravské Toskánsko na vinařské mapě Jižní Moravy. Zkoumal jsem, jestli je tu dostatek služeb a dostatečná infrastruktura. I z těch ostatních přednášek jsem zjistil, že nejcennější je ten nápad,“ řekl Juraj Flamik, přednášející.

Hlavní myšlenkou akce bylo dostat lidem do podvědomí tento malebný region a zvýšit cestovní ruch. Nedílnou součástí byla i výměna zkušeností a názorů.

„Bylo to výborné, byla jsem tu poprvé. Jsme pozváni ze Ždánic a bylo to úplně super,. O počasí to bylo super a potom o té půdě. Manžel totiž taky zatravňuje.“ uvedla Jaroslava Krčmařová, majitelka vinařství ve Ždánici.

„Ve mě zarezonovalo hlavně to, jak moc se otepluje, protože to řešíme u nás ve firmě. Zajímavá byla také zmínka o vinohradech,“ sdělil Tomášek Marvánek, vábitel bylinkového ráje.

„Občan, který žije právě zde v Moravském Toskánsku získá velké znalosti. Zaujala mě skladba ve vinohradu v krajině, která je vlnitá. Tak aby to mělo co nejmenší vliv na zátěž těchto odrůd,“ podělil se Tomáš Mokrý, majitel vinařství Mokrý Tomáš.

„Byla nádherná, dozvěděli jsme se mnoho materiálů. Inovativní studie je neustále potřeba, hlavně ve vinařství. Měli bychom držet pospolu, tak abychom to Moravské Toskánsko vytrhli z celého světa,“ uvedl Václav Kratochvíl, majitel vinařství Kratochvíl.

„Za mě i za obec je podstatné to, že se to vůbec událo, protože se jednak zviditelní tento prostor, který slouží nejen k podnikání ale i našim občanům a lidem kteří sem jezdí dělat například svatby. Soubor těch přednášek má hodně velký přesah,“ sdělila Simona Vachová, místostarostka Ždánice.

Součástí akce byla také výstava fotografií věnovaná právě Moravskému Toskánsku. Jejím autorem je Radek Severa a obsahem jsou malebná místa Jižní Moravy ve všech ročních obdobích.

„Hlavní snímky jsou z okolí Čejkovic a Bílovic. Je tu degustace vína, takže je to téma především vinohradu,“ podělil se Radek Severa, autor výstavy.

Dopoledního programu se zúčastnili především místní vinaři, starostové a zastupitelé obcí. Lidé mohli přednášku vidět již po druhé. Ta první proběhla naposledy před dvěma lety.




V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu