MP Brno řeší ročně desítky tisíc případů špatného parkování

  • 11. dubna 2024,
  • 12:09,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Pokutám za parkování se v životě málokdo vyhne. I těm nejpozornějším řidičům se může stát, že přehlédnou značku nebo ve spěchu zastaví, kde nemají. V Brně strážníci řeší ročně desítky tisíc přestupků spojených s parkováním.

Reklama

Modré zóny, parkovací místa pro invalidy, bloková čištění. To představuje pasti jak pro brněnské, tak přespolní řidiče a udělat chybu je lehké. V loňském roce uložili strážníci městské policie pokuty za parkování ve výši zhruba 12 a půl milionu korun. To je skoro o dva miliony více než v roce 2022.

„Počet dopravních přestupků, které souvisejí s parkováním, se nepatrně zvýšil. V loňském roce jsme evidovali 68 500, což je zhruba o 2 500 více oproti předchozímu roku,” uvedl Jakub Ghanem, tiskový mluvčí MP Brno.

Za navýšením počtu přestupků oproti předloňskému roku může stát samotné zvýšení provozu. Nebo také fakt, že od covidu některé firmy postupně ruší home officy a řada lidí opět dojíždí do práce autem.

„Nejčastěji dělají řidiči tu chybu, že parkují na chodníku, tento přestupek zaujímá pomyslné první místo ve statistikách. Je to bezmála 11 000. Na druhém místě jsou to bloková čištění, ale to je také dáno tím, že se konají prakticky ve všech městských částech a poměrně často,“ uvedl Jakub Ghanem, tiskovým mluvčí MP Brno.

Strážníci také často řeší přestupky související se stáním v zónách, kde platí zákaz stání. Těch bylo v obou posledních letech okolo šesti tisíc.

ANKETA

„V posledním roce jsme zaznamenali případy, kdy někteří řidiči parkovali skutečně velmi bezohledně, ať už uprostřed křižovatky, na přechodu pro chodce, na chodníku, někomu jinému ve vjezdu anebo dokonce přímo na tramvajových kolejích,“

Je pochopitelné, že se řidičům občas stane, že si nevšimnou značky či si neuvědomí, že parkují na nevhodném místě. Někteří hříšníci to však dělají zcela programově a hlídkám to i sami přiznávají. Během dvou let dokáží nastřádat i více jak 10 přestupků.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu