Ivančice jsou plné vzpomínek na Alfonse Muchu

  • 11. června 2024,
  • 14:37,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Alfons Mucha byl muž mnoha talentů. Dokazují to připomínky života a díla tohoto slavného umělce v jeho rodném městě - Ivančicích. Ať už se jedná o projekty v rámci Muchovy stezky, rozhlednu, která nese jeho jméno, či výstavu na Palackého náměstí. Ta představuje Muchu z trochu jiného pohledu - totiž jako fotografa.

Reklama

Málokdo dokázal představit světu dějiny slovanských národů lépe než Alfons Mucha. Na rodáka z Ivančic můžeme být právem hrdí, a to nejen díky Slovanské epopeji, ale taky řadě dalších děl. Odkazy na tohoto umělce najdete v Ivančicích snad na každém kroku.

“Já si myslím, že Alfons Mucha je pro město Ivančice hlavní stěžejní záležitost, jsme pyšní na tohohle rodáka. Snažíme se teďka vybudovat památník Alfonse Muchy, kdy máme projektovou přípravu v podstatě nachystanou a hledáme nějaký dotační titul,”  řekl starosta Ivančic Milan Buček (STAN).

V budově Kulturního informačního centra na Palackého náměstí, kde se Mucha údajně v roce 1860 narodil, je také přibližně každý půlrok instalována nová výstava věnovaná dílu a životu Alfonse Muchy. Letos skončila výstava Květinové světy a nahradila ji ta aktuální, která představuje umělce z trochu netradičního pohledu, a to jako fotografa.

“On se fotografickému umění nevěnoval dlouhou dobu pro to umění, ale používal fotografii jednak samozřejmě pro zachycení nějakých momentek, ale pak především jako studie. Dokonce na spoustě těch jeho fotografií můžeme vidět tzv. divadelní inscenace fotografií. Takže to všechno nám představí naše nová výstava,”  vysvětlila Lucie Černá, referentka, KIC Ivančice.

S fotografováním modelů a ateliérových kompozicí začal Mucha nejspíš ve Vídni kolem roku 1880. Intenzivně se mu pak věnoval v období vzniku Slovanské epopeje.

“Samotná výstava je tak na 10-15 minut. Je to jedna místnost, je tam zhruba 60 děl, takže asi záleží, jak kdo chce. Ale zároveň k tomu běží moc zajímavý dokument, který trvá asi půl hodiny, ale velmi stručně řekne o Muchovi to nejdůležitější,”  doplnila Lucie Černá, referentka, KIC Ivančice.

Oficiální ukončení této výstavy je stanoveno na konec října, ale je možné, že bude v případě úspěchu prodloužena až do příštího roku. Mezi další připomínky Alfonse Muchy v Ivančicích patří rozhledna na kopci Réna v nadmořské výšce 310 m.n.m. Nepatří sice mezi nejvyšší rozhledny, ale výhled je z ní nepopiratelně krásný.

“Z rozhledny Alfonse Muchy se dají vidět celé Ivančice, jde vidět soutok řek, co tady je. A hlavně my jsme také spravili cestu nahoru, kde vlastně cestou nahoru můžete si připomínat Alfonse Muchu, jak vypadal, dá se tam dojít i s kočárkem, tam vlastně dokola. Takže myslím si, že z rozhledny se dá vidět krása Ivančic,”  doplnil starosta Ivančic Milan Buček (STAN).

Alfons Mucha svým všestranným nadáním zasáhl do celé řady uměleckých oborů, jako je malířství, sochařství, divadlo, literatura, již zmiňovaná fotografie a další. Proto jeho odkaz v rámci projektu Muchova stezka připomínají nejen v Ivančicích, ale také v Moravském Krumlově, Hrušovanech nad Jevišovkou, Doubravicích nad Svitavou, slovenských Piešťanech či na Zámku Zbiroh.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Moje služby s.r.o. - místo výkonu práce Blansko
Blansko
od 9 500 do 10 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu