Bučovická alej je čtvrtou nejhezčí v zemi

  • 20. února 2020,
  • 13:21,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Celorepubliková občanská soutěž o nejhezčí stromovou alej vyhlásila výsledky za minulý rok. V internetovém hlasování uspělo hned několik stromořadí z Brna a okolí. I přes zimní období vyrazil náš štáb na místa, která za rok 2019 získala nejvíce hlasů.

Reklama

Bučovická alej je oficiálně nejhezčí alejí v Jihomoravském kraji a čtvrtou nejhezčí v zemi. Snímky místa z kvetoucího období zaujala veřejnost natolik, že jej v internetovém hlasování katapultovaly na přední pozice.

„Tento úspěch nás samozřejmě těší. Jsme rádi a vysvětlujeme si to tím, že jsme povzbudili naše občany, aby dali hlas aleji, protože si myslím, že je opravdu pěkná.“ Jan Růžička místostarosta, město Bučovice

Památná alej stojí na Zámecké ulici uprostřed města. Polovina z celkového množství stromů zde stojí i díky zdejší radnici. Ta na své náklady do zeleně v Bučovicích investuje ročně necelý milion korun.

 „Probíhá dosadba stromů, které musely být vykáceny. Máme tu dnes devadesát stromů, z toho 50 je mladých. Každoročně probíhají ořezy-na to máme odbornou firmu. Také spolupracujeme s agenturou ochrany přírody a krajiny, která nám vypracovala takový posudek, podle kterého zase budeme postupovat. Myslím, že v loňském roce jsme vysázeli 150 nových stromů.“ Jan Růžička místostarosta, město Bučovice

Na druhém místě skončila alej směřující k hradu Veveří. Ta obdržela zhruba polovinu hlasů oproti bučovické. Soutěž pořádají v Praze pravidelně od roku 2019.

„Ta anketa má za cíl upozornit na krásu a význam alejí v České republice. Nominovat je možné aleje buď staré, památné, případně nově vysazené. Lidé mohou nominovat městské aleje, i ty ve volné krajině.“ Karolína Kostićová koordinátorka, Alej roku

Přímo z Brna byly nominovány hned dvě stromové aleje. Jak bystrcká, tak i maloměřická stojí uprostřed husté zástavby jednotlivých čtvrtí a představují pozůstatky po zrušených hřbitovech. Do soutěže byly stromy na bývalých pohřebištích umístěny poprvé.

„Právě tady ty dvě brněnské aleje na zrušených hřbitovech jsou raritou. Oba nominující v popisu alejí zmiňují génius loci místa, navíc to napsali nezávisle na sobě. To mě zaujalo. Také když se podíváme na fotografie, tak z nich cítíme, že aleje jsou mimořádně fotogenické.“  Karolína Kostićová koordinátorka, Alej roku

Minulý rok bylo přihlášeno jedenáct jihomoravských alejí z celkového počtu devadesáti šesti. To je nejvíce v devítileté historii soutěže. Vítězná alej u Rakovnického potoka ve Středočeském kraji bude v květnu slavnostním aktem vyznačena cedulkami. Nechejme se tedy překvapit, zda letos už první místo vyjde některé řadě stromů z našeho kraje. Jakub Sabol Televize Brno 1.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu