Letohrádek Mitrovských obsadili skřítci

  • 5. října 2020,
  • 11:00,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Výstava v Letohrádku Mitrovských představuje různé druhy skřítků a trpaslíků. Na své si přijdou jak děti, které mohou využít i výtvarnou dílničku, tak dospělí. Pro ně mohou být zajímavé pohlednice nebo texty popisující historii fenoménů těchto bytostí.

Reklama

Skřítci a trpaslíci různých druhů obsadili Letohrádek Mitrovských. Na výstavě, která je jim věnována, mohou návštěvníci vidět nejen typické figury zahradních vousáčů, ale také pohádkové postavy, pohlednice a mnoho dalšího.

„Představujeme skřítky a trpaslíky historické, soudobé, potom z různých materiálů, jmenoval bych například kámen, dřevo, plast, gumu, textil a podobně. A potom jsou to skřítkové solitérní, různé druhy figurek, obrázků, reliéfů a podobně a skřítci v diorámatech,“

K vidění jsou například zahradní skřítci s hradem nebo nejstarší manufakturní skřítci z okolí Ústí nad Labem. Někteří z nich mají dokonce více jak sto let. Děti, které znají z pohádek poklady a jejich strážce, se mohou těšit na truhlici s drahokamy. A na takové prezentaci těchto bytostí nesmí samozřejmě chybět skřítci domácí.

„Tady za mnou je ukázka šedesáti skřítků domácích, kteří se vyskytují téměř v každé domácnosti, protože velmi rádi zlobí a schovávají nejrůznější věci, mě osobně nejčastěji klíče,“

Kdo bude chtít na výstavu zavítat, měl by vědět, že skřítek a trpaslík nejsou totéž. Někdy je to těžké určit, ale v principu je skřítek bytost, která žije v různých lokalitách a střeží poklady, stará se o přírodu či pomáhá horníkům.

„A trpaslíci jsou většinou lidé malého vzrůstu, kteří se potom už od Egypta, antiky, středověku, v renesanci i baroku zobrazovali na nejrůznějších záležitostech jako fresky, obrazy, sochařská díla a podobně,“

Dospělí mohou na výstavě ocenit zvětšené pohlednice, ať už s vánoční, silvestrovskou, narozeninovou či jinou tematikou. Exponáty jsou doplněny i texty, které historii fenoménu skřítků a trpaslíků popisují. Děti zase z výstavy mohou odejít s vlastním skřítkem.

„Pro rodiče s dětmi je tu i malá výtvarná dílna, kde si mohou vyrobit malého skřítka na památku nebo omalovánky a tak dále, ale věřím, že i ty velké návštěvníky zaujmou některé ty solitérní ukázky, kterých je tu zhruba 200 a jsou různého stáří, různého materiálu,“

Některé exponáty, které mají svou historii a jsou dílem známějších autorů, dosahují hodnoty až desítek tisíc korun. Prohlédnout si je mohou zájemci do 29. listopadu, kdy bude výstava ukončena.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu