V Brně a okolí vznikají výjimečné filmy

  • 25. října 2021,
  • 10:13,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Brno je atraktivním místem pro tvůrce filmů. Nabízí zajímavé exteriéry i interiéry a lokality z moravské metropole i jejího okolí můžete najít například ve filmech Zátopek, Skleněný pokoj či Poslední aristokratka. Zájemcům o natáčení pomáhá Filmová kancelář Brno.

Reklama

Zátopek, Skleněný pokoj nebo seriál Hlava Medúzy. To je jen pár příkladů snímků, ve kterých můžete najít Brněnské lokality a budovy. Moravská metropole a její okolí nabízí mnoho atraktivních míst právě pro natáčení filmů a seriálů. Pojďme si pár z nich přiblížit.

“Velký historický projekt, který se natáčel přímo v Brně, v Káznici na Cejlu, bylo Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, které potom mělo velkou festivalovou kariéru v Benátkách a v Torontu. V rámci regionu JMK se pak natáčela Poslední aristokratka, velmi úspěšný divácký film na základě předlohy kastelána zámku Milotice, kde se i natáčelo,” uvedla Ivana Košuličová, manažerka Filmové kanceláře Brno.

K tomu, aby natáčení probíhalo hladce, přispívá činnost Filmové kanceláře Brno, která funguje v rámci Turistického informačního centra. Kromě podpory pro filmaře má za cíl také propagaci regionu a rozvoj audiovizuálního průmyslu.

“Činnost filmové kanceláře je takové Íčko pro filmaře. Tak, jak turisté, když přicházejí do města, tak se jdou informovat na informační centrum, tak filmaři, kteří tady chtějí natáčet, v Brně nebo v regionu JMK, tak prvně volají do Filmové kanceláře, aby se jí zeptali na různé okruhy dotazů,” řekla Ivana Košuličová, manažerka Filmové kanceláře Brno.

Zjišťují například, kde by mohli v Brně najít ideální lokaci právě pro jejich film a na koho se mají obrátit, pokud si například nějaký objekt chtějí pro natáčení pronajmout. Dále často Filmová kancelář pomáhá se sháněním komparzistů, zajištěním servisu pro štáb či dovozem kostýmů a rekvizit.

“Během natáčení Zátopka jsme byli v kontaktu s produkcí snad rok před tím, než se začalo točit, protože jsme jim potřebovali pomoct s výkupem kostýmů. Kostýmní výtvarnice byla tady v Brně, kde jsme zorganizovali výkup kostýmů a vybírala si ty, které jsou vhodné pro komparz, který by hrál právě na stadionu za Lužánkami,” doplnila Ivana Košuličová, manažerka Filmové kanceláře Brno.


Následně pak bylo během natáčení třeba zajistit pracovníky, kteří štábu pomohly několik kamionů těchto kostýmů vyložit a uskladnit. Kromě filmů, které už v kinech byli, nebo je možné na ně zajít aktuálně, se v Brně natáčelo i několik dalších. Na jejich premiéru se můžeme těšit ještě letos.

“Jsou to Lidi krve od Miroslava Bambuška, které se natáčely v okolí Brna, to přijde do kina 4. listopadu. Pak film Přání Ježíškovi, který se tu natáčel loni před Vánocemi, to bude takový vánoční romantický film. A pak zase úplně jiný typ filmu a to bude historický velkofilm Petra Václava Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi, který se natáčel primárně v Mahenově divadle a také v okolí Brna,” uvedla Ivana Košuličová, manažerka Filmové kanceláře Brno.

Jednou z novějších atraktivních lokalit, o kterou jeví filmaři enormní zájem jsou vodojemy pod Žlutým kopcem. Stále však není zajištěn do těchto prostor dostatečně bezpečný přístup a proto zatím slouží pouze návštěvníkům prohlídek. Ale kdo ví, možná se v budoucnu přece jenom objeví v některém ze slavných filmů Hollywoodské produkce a Brno bude opět slávě o krok blíž.




Město Slavkov u Brna - budovy s kotelnou
Slavkov u Brna
od 12 200 Kč/měsíc

Detail

Profi plech Moravia s.r.o. Němčany
Němčany
od 25 000 do 33 000 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu