Výpustek je tak trochu jinou jeskyní

  • 3. března 2022,
  • 12:48,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Vojenský kryt, vycpaného medvěda i úchvatné jeskynní prostory. To vše a mnohem víc nabízí prohlídkový okruh jeskyně Výpustek. Netradiční jeskyně v Moravském krasu zažila mnoho historických událostí včetně působení tří různých armád.

Reklama

Kdo si myslí, že prohlídka jeskyně zahrnuje pouze přírodní útvary, krápníky, spoustu kamenů a výklad o geologii, ten bude během návštěvy jeskyně Výpustek velice překvapen.

“U nás ten návštěvník projde 40 tisíc let zpátky od počátku osídlení té jeskyně přes těžbu fosfátových hlín, přes armádu první republiky, přes 2. sv. válku, německou armádu až k té Československé lidové a v podstatě se dostává až do doby, kdy si opravdu tu jeskyni vzala Správa jeskyní ČR a udělala z ní zpřístupněnou jeskyni,” uvedla vedoucí jeskyně Výpustek Hana Horáková.

Od převzetí v roce 2006 ke zpřístupnění uplynuly dva roky, během kterých prošla jeskyně mnohými úpravami. V dubnu 2008 se otevřela veřejnosti jako pátá jeskyně Moravského krasu a čtrnáctá zpřístupněná jeskyně České republiky. Během pětasedmdesáti minut projdou návštěvníci trasou dlouhou 600 metrů. Prohlídka začíná v prostorách, které jeskyni vůbec nepřipomínají.

“Prvorepubliková armáda tady měla muniční sklad, takže dělala značné úpravy. Německá armáda tu měla podzemní výrobnu, až o 600 dělnících na jednu směnu, takže ty změny byly velmi výrazné. A třetí armáda, to je velmi známé, tady vybudovala protiatomový kryt,” řekla průvodkyně Petra Vojáčková.

V této části prohlídky se návštěvníci vyslechnou řadu vojenských i technických zajímavostí. Na druhou stranu může být tento úsek méně zábavný pro menší děti, proto je doporučeno prohlídku absolvovat až s dětmi školního věku.

Děti, které zvládnou třeba trochu už historii, už jsou na tom prvním, druhém stupni základní školy, tak myslím, že už by to zaujmout mohlo a můžou si odsud odnést lecjaký nevšední zážitek,” uvedla průvodkyně Petra Vojáčková.

Dále pokračuje prohlídka do rozlehlých jeskynních prostor, kde dostanou návštěvníci možnost například nahlédnout do propastí či obdivovat sílu přírodních živlů. Dozví se třeba o zvířatech, která se kdysi v jeskyni pohybovala. Bylo zde nalezeny kosti až třiceti druhů zvířat. Nejvíce z nich patřilo jeskynnímu medvědovi.

Ročně trasou jeskyně Výpustek projde přes 20 tisíc návštěvníků. Pro ty, které by prohlídka zaujala a kteří by chtěli víc, máme dobrou zprávu. Od začátku roku 2022 je otevřena druhá prohlídková trasa, která zve návštěvníky do dříve nepřístupných částí jeskyně.




ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Hustopeče
Hustopeče
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu