Ve FN Brno tisknou 3D srdce

  • 23. května 2022,
  • 9:06,
  • Brno,
  • Jannis Moras

Fakultní nemocnice Brno je jednou z mála zdravotnických institucí, která pro lékařské účely využívá 3D tiskárnu. Tiskne na ní například trojrozměrná srdce. Lékaři tak mají možnost si konkrétní orgán osahat dříve, než přikročí k samotnému zákroku.

Reklama

Na 3D tiskárně je možné vytisknout leccos. Ve FN Brno na ní tisknou například 3D modely srdce svých pacientů. Lékaři tak mají možnost si jej osahat dřív, než přikročí k samotnému zákroku.

“Pacienta vyšetříme na CT přístroji a vlastně to srdíčko, na kterém budeme zasahovat, tak si ho vytiskneme. A ten výkon, který budeme provádět potom na sále, si už zkusíme předem. Takže víme vlastně, do čeho jdeme”, ubezpečil kardiolog Martin Poloczek.

3D tisk má už řadu let využití v mnoha různých oborech. V oblasti medicíny se však stále jedná o poměrně novou záležitost.

“Co se týče konkrétních aplikací ve zdravotnictví, tak tam se dá říct, že se dostává v současnosti nově, poměrně nově. Ne úplně, v nějakých oblastech už se využíval dřív, ale řekněme, že začíná takové masivnější využití v té medicíně. Například u nás v kardiologii se tomu tak dá říct, případně i u kolegů tady ve FN Brno u traumatologů, tam také”, uvedl vedoucí biomedicínský inženýr FN Brno David Pospíšil.

Už dříve se mohli lékaři podívat na výsledky vyšetření v trojrozměrné realitě, alespoň na monitoru počítače. Ovšem možnost si na 3D modelu srdce pacienta vyzkoušet konkrétní nástroje a další náležitosti je v tomto případě nedostižná.

“Jsou aplikace, kde se nedá docenit to, že si ten výrobek vezmete do ruky, vyzkoušíte třeba konkrétní instrumentárium, vidíte ty souvislosti zase jinak. Vidíte to ve skutečné velikosti, je ta zkušenost z toho úplně jiná, to je ten hlavní přínos” vysvětlil bioinženýr David Pospíšil.

3D tiskárny se podle metody tisku dělí na několik typů. Ve FN Brno pro své potřeby využívají metodu stereolitografie.

“To je vlastně vytvrzování vrstev pryskyřice. Jedna vrstva po druhé se vytvrzuje a takhle nám zase roste ten model nebo ten 3D výtisk, ten 3D objekt, který jsme si připravili”, popsal bioinženýr David Pospíšil.

V Brně jsou v oblasti 3D tisku pro lékařské účely celorepublikovými průkopníky. A ani ve světě se v tomto směru “srdce Evropy” neztratí. FN Brno se se svou 3D tiskárnou řadí k jedněm z mála zdravotnických institucí, které tuto technologii v oboru aktuálně využívají.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu