Stránská skála dala světu šavlozubého tygra

  • 8. září 2022,
  • 0:12,
  • Brno,
  • Jannis Moras

Stránská skála je dnes místem, kde si přijdou na své milovníci přírody, horolezci, ale také romantici. Kromě významných druhů rostlin, skalních stěn, výhledů na Brno a jeho okolí se tato národní přírodní památka může pyšnit také tím, že díky zdejšímu nálezu kostry šavlozubého tygra byla tato pravěká šelma pro svět objevena.

Reklama

V dávných dobách, kdy mezi Stránskou skálou a Moravským krasem ještě tekla řeka, byla vzhledem k výskytu četných jeskyní tato lokalita významným sídlištěm pro tehdejší formy člověka. Pro toho dnešního je Stránská skála, která byla v roce 1978 vyhlášena národní přírodní památkou, především cílem výletů a pozorování živé i neživé přírody.

“Tím, že je to národní přírodní památka, není tu sice zákaz vstupu mimo značené cesty, ale doporučuje se ty pěšiny co nejvíce využívat. Určitá míra veřejnosti zde přítomné a sešlapu je třeba i žádoucí,” řekl Zdeněk Musil, botanik z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Koniklec velkokvětý mají v rámci Brna mnozí spojený s Kamenným vrchem, kde se nachází největší populace této rostliny ve střední Evropě. V České republice je koniklec silně ohrožený. Jedním z míst, kde jej můžete vidět kvést, je i Stránská skála, kde je zachován v rámci stepních společenstev.

“Čítá něco okolo šesti tisíc trsů. Bývalo ho tu více, ale v posledních letech se díky péči populace celkem stabilizovala. Samozřejmě ho lze spatřit za květu tedy pouze v tom předjaří koncem března,” uvedl Zdeněk Musil z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Už svým názvem láká Stránská skála milovníky lezení. To zde tak jako na jiných chráněných územích samozřejmě podléhá určitým pravidlům. Nejsou dovoleny žádné hromadné akce, ale jednotlivci a menší skupiny si zde v tomto směru jistě přijdou na své.

“V rámci té těžby vápenců tady vznikly takové ideální prostory, ideální stěny, které jsou využívány lezecky. Z pohledu ochrany přírody je zde toto lezení povoleno,” vysvětlil Zdeněk Musil.

Malý Jurský park. I tak bychom mohli Stránské skále říkat. Vápenec, který se zde nachází a který se tu v minulosti těžil, pochází z období jury a právě jeho odtěžení napomohlo k přelomovému nálezu světové paleontologie.

“Právě v rámci té těžby vápence zde byly odkryty některé jeskyně. Tehdy se díky tomu našly různé zbytky koster pravěkých zvířat. Byl zde nalezen pozůstatek po tehdejší šavlozubé kočkovité šelmě jako prvonález a tak ten druh byl díky tomuto nálezu popsán,” odhalil Zdeněk Musil, botanik z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

A pokud by vás zajímalo, co se stalo s vápencem, pod nímž se kostra šavlozubého tygra skrývala, stačí se vydat na procházku Brnem. Možná budete překvapeni, kolikrát už jste na něj narazili.

“Zdejší vápenec totiž byl dobře dostupný, blízko a tak byl využíván do základů některých brněnských staveb a například i pro výstavbu kašny Parnas na Zelném trhu,” popsal Zdeněk Musil z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Historicky, paleontologicky, geologicky, botanicky a zoologicky významná místa mezinárodního významu jsou v České republice stejně vzácná jako koniklece. V rámci Brna se na jedno takové dostanete i šalinou. Po výstupu na vrchol si pak můžete užívat výhled na brněnské dominanty, Pavlovské vrchy, Hády nebo Žuráň. Pro TV BRNO 1 Jannis Moras.




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu