Výstava na Špilberku láká do jihomoravských lesů

  • 19. února 2024,
  • 19:30,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Chtěli byste lépe poznat jihomoravské lesy? Nemusíte hned na tůru s encyklopedií, abyste se o nich něco dozvěděli. Stačí navštívit výstavu na Špilberku zvanou Lesem, kterou připravilo Muzeum města Brna ve spolupráci s řadou dalších institucí.

Reklama

Vyražte s Duchem lesa na poutavou pouť po jihomoravských lesích, kterou nabízí výstava na Špilberku. Expozice s názvem Lesem bude pro děti i dospělé ke shlédnutí až do konce června.

“Je to společná cesta dějinami člověka a lesa. A je to v podstatě o využití lesa jak v pravěku, tak v raném novověku, vlastně do současnosti. Jsou to všechny stránky jeho využití od surovinové základny přes loveckou a šlechtickou zábavu až po současnost, kdy můžeme tady vidět třeba turistiku, houbařství a další,” uvedl Martin Samson, kurátor výstavy.

“V té historii ten les měl spoustu rolí a to jsme právě chtěli připomenout. Že se stromy, se dřevem, s přírodou žil člověk celý život a i to budoucno, jak vlastně by se měl les ochraňovat a co nám přináší v dnešní době,”

Výstava vznikla ve spolupráci s Lesy města Brna, Mendelovou univerzitou a dalšími institucemi. Je zaměřena především na lesy Jižní Moravy a jejich historii. Mezi exponáty lze najít nástroje na zpracování dřeva, výrobky ze dřeva, předměty spojené s myslivostí a samozřejmě se dozvíte i něco o naší lesní fauně. Ač je výstava určena všem generacím, obzvlášť silným zážitkem bude pravděpodobně pro děti.

“Tahleta výstava má docela silnou edukační linku právě pro děti, naše edukační oddělení odvedlo myslím velmi dobrou práci a kromě stopování zvěře je tady vlastně linka, kterou provádí Duch lesa a ta se vlastně vine kompletně celou výstavou,” doplnil Martin Samson, kurátor výstavy.

Děti navštíví několik stanovišť, kde mohou ověřit své znalosti lesa a za to vždy obdrží drobný předmět. Ten pak může navléknout na provázek a vytvořit si vlastní amulet.

“Sem přicházejí děti, které si právě můžou ošahat to, jak les voní, jak se hraje s kůrkou dřeva a nebo vidět to, co potom z toho stromu jde vyrobit, což je na konci výstavy,” uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Kromě běžných prohlídek se mohou brňané těšit i na doplňující kulturní program. V plánu jsou například ukázky loveckých psů či program se sokolníky. Výstava Lesem je otevřena od pondělí do neděle od 10 do 18 hodin.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Stations service s.r.o. - Kuřim
Kuřim
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu