Lůžkový hospic v Rajhradě slaví své 25. výročí

  • 24. května 2024,
  • 9:28,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě slaví své 25. výročí. Připomíná tak důležitost existence takových institucí a v rámci oslav si připravilo pár akcí nejen pro své klienty, ale i veřejnost.

Reklama

Zařízení, které má a mělo pro spoustu lidí svou nezastupitelnou roli, oslavilo tento rok své 25. výročí. Řeč je o Domě léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě. Byl založen díky myšlence zdravotní sestry Darii Dytrychové a podpoře Diecézní charity Brno. Od svého vzniku v roce 1999 ušel dlouhou cestu.

Změnily se paliativní postupy, rozšířila se paliativní péče. Takže tam, kde byl hospic před pětadvaceti lety, to byl úplně jakoby začátek, ale tím, že se posunuly medicínský znalosti a medicínský věci, tak teď jsme úplně někde jinde,“ uvedla primářka hospice, MUDr. Lucie Světláková.

Hospic má momentálně 47 lůžek a jsou to buď třílůžkové pokoje a nebo jednolůžkové pokoje. Hospic je financován vícezdrojově,“ sdělila mluvčí hospice, Jitka Štefánková.

Hlavními finančními zdroji jsou úhrady pojišťoven a platby pacientů. Dalšími jsou dotace, granty a dary fyzických a právnických osob. Jenže to bohužel nestačí.

V České republice bohužel hospice nejsou úplně ukotveny v systému. Takže všechny hospice v České republice bojují s financemi. Novela sociálního zákona se zase odkládá,“ uvedla MUDr. Lucie Světláková.

Sbírky a charitativní akce jsou spíše na modernizování a rozvíjení služeb. Nejde to primárně na ten provoz. Jde o to, že nám vlastně z těch sbírek můžeme potom zakoupit nové povlečení, dejme tomu, nebo tlakoměry a tak dále,“ dodala Jitka Štefánková.

Hospic, který je určen pro onkologické a neonkologické pacienty v terminální fázi nemoci, je pro některé pacienty nenahraditelný.

Je řada nemocných, kteří nemají blízké, známé, rodinu, která by se o ně mohla v terminální fázi nemoci postarat. A pak často dochází k tomu, že velká část pacientů umírá ve zdravotnických zařízeních. Pacienti, kteří umírají, potřebují určitý specifický přístup a ten jim ve velkém může nabídnout právě hospicová péče,“ doplnila MUDr. Lucie Světláková.

Velmi důležitá je pro hospic spolupráce s dobrovolníky.

Dobrovolníci tráví s našimi pacienty svůj volný čas. Jsou s nimi u lůžka, drží je za ruku, povídají si s nimi nebo pro ně pravidelně každý čtvrtek pořádají odpoledne výtvarnou činnost,“ sdělila Jitka Štefánková.

To zásadní, co pomůže, je vlastně respektovat to přání pacienta. Ptát se hodně. My tomu říkáme, že vytváříme jakýsi paliativní plán, kdy se snažíme zafokusovat na to, co je pro toho jednotlivce důležité. Ale může to být obrovská škála věcí,“ prozradila MUDr. Lucie Světláková.

V rámci oslav hospic připravil několik akcí. V květnu bude benefiční koncert kapely Brno Gospel Choir. Potom bude v zahradě Dětský den. Další koncert v červnu odehraje Ivančický Dixieland. V srpnu oslavy zakončí kapela FLEK a opékání špekáčků na zahradě. Takže se pacienti i veřejnost, pro které jsou akce též určeny, má na co těšit.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

VYSTO KOBYLÍ, s.r.o. - pracoviště Šakvice
Šakvice
od 27 000 do 32 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu